Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 3’ü tutuklu 14 çalışanı hakkında açılan davanın duruşması yarın görülecek. Afrin operasyonuna dair yapılan haberler nedeniyle cezalandırılmaları istenen gazeteciler, mütalaaya karşı savunma yapacak
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi demokrasi, kadın, insan hakları, emek ve ekolojiyi eksenine alan bir habercilik hedefiyle 23 Ağustos 2016 günü yola çıktı. Gazetenin ilk döneminde sadece Aslı Erdoğan ile ilgili dayanışma yazıları yer alıyordu. Daha sonra pek çok yazarın köşe yazıları, gazetede yayınlanmaya başladı. Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan merkez bürosu ve gazetenin basımının yapıldığı matbaa olan Gün Matbaacılık’a 28 Mart 2018 gecesi polis tarafından baskın yapıldı. Sabah saatlerinde gazetenin merkez bürosuna giden gazetenin avukatları, karşılarında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) gelen görevliler ile karşılaştı. Gazete ve matbaaya ilişkin iki ayrı soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Operasyon ile birlikte İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve bir gün sonra da gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul gözaltına alındı. Gazeteye kayyum atandığına dair belge, baskından 10 gün sonra avukatlara gösterildi. 4 Nisan’da bir kez daha düğmeye basan soruşturma savcısı, 8 gazete çalışanını gözaltına aldırdı. 6 Nisan’da ise İhsan Yaşar ve İshak Yasul, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. 10 Nisan’da ise gazete editörleri Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun ve gazete çalışanı Pınar Tarlak tutuklandı.
KHK ile kapatıldı
Bilahare davaya dönüşecek olan bu soruşturma yeterli görülmemiş olmalı ki, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi 8 Temmuz 2018’de OHAL kapsamında 701 Sayılı KHK ile kapatıldı. Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanı hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 14 gazeteci için “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgü yayınlarını basmak ve yayınlamak” iddiaları öne sürüldü. İddianamede, 6 gazeteci için yakalama kararı bulunurken, 5 gazete çalışanı hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildi.
Savcı ceza istedi
Davanın 3. duruşması, 21 Şubat 2019 günü görüldü. Mahkeme heyeti verdiği kararında gazetecilerin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 10 Nisan 2019’a erteledi. 10 Nisan’da görülen dördüncü duruşmada ise savcı esas hakkındaki mütalaasını okudu. Mütalaada, Hicran Urun, İhsan Yaşar, Pınar Tarlak, Mehmet Ali Çelebi, İshak Yasul ve Reyhan Hacıoğlu için “Örgüt üyesi olmak” “Zincirleme olarak örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla, Ramazan Sola ve Mizgin Fendik için de “Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek” iddiasıyla ceza istendi. Savcı, dosya kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan gazetecilerin dosyasının ayrılmasını talep etti.
Duruşma yarın
Mahkeme heyeti, gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul ve gazetenin editörlerinden Hicran Urun için yurt dışı ve adli kontrol şartı ile tahliye kararı verdi. Duruşma 28 Haziran’a ertelendi. Yarın görülecek duruşmada gazeteciler mütalaaya karşı mesleği ve yaptıkları haberleri savunacak.
Hazar Aksoy/İstanbul