Tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminde yaşadığı hezimetin ardından AKP’de iç tartışmalar alevlendi. AKP’nin kurucularından Ali Babacan, partiye istifasını sunarak, yeni partinin startını verdi. Bir yılda tartışmaya açılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de iktidar ve muhalefetin gündeminde. AKP’nin 60 ve 61’inci hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Ertuğrul Günay, siyasetteki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.
‘Karamsarlık yıkıldı’
İstanbul seçimi Türkiye’de sandıkta oy kullanarak iktidarın yenilebileceği, seçim yoluyla olumlu sonuç alınabileceği umudunun yeniden doğmasına yol açtığını dile getiren Günay, “Özellikle 1 Kasım 2015’den bu yana iktidarın seçim yoluyla değişmeyeceği yolunda bir önyargı oluşmuştu. İktidar çevreleri de bu karamsar önyargıyı beslemeye, kadermiş gibi benimsetmeye çalışıyordu. Bu karamsarlık yıkıldı” dedi.
AKP, MHP kuşatmasında
Günay, 23 Haziran’ın ardından Cumhur İttifakı denilen AKP/MHP işbirliğinin, AKP için ağır bir bedel ödeme sürecine yol açtığını çarpıcı biçimde sergilediğini dile getirdi. Günay, “Kendi payıma, ittifak kurulurken, bunun MHP’yi bir süre için dağılmaktan kurtaracağını, ancak MHP politikalarının kuşatmasına girmenin AKP için ağır bedelleri olabileceğini yazmıştım” diye belirtti.
‘Büyük uzlaşma gerekli’
AKP içinde yaşananlara değinen Günay, “Partinin kuruluş ilkelerini, vaatlerini unutmayan izan ve vicdan sahibi birçok insan, gidişten rahatsız. Ülkenin durumu da ortada. O nedenle bu yakınmaların dışa taşması, yeni arayışlara ve oluşumlara yol açması doğal. AKP’den kopan her parçanın elbet bir ölçüde olumsuz etkisi olur. Ancak, büyük sonuç almak için sadece AKP’den kopanlara değil, daha büyük uzlaşmalara ihtiyaç olduğu inancındayım” dedi.
HDP’nin adımları
Son seçimlerde Kürt seçmenin tavrını ve HDP’yi de değerlendiren Günay, şunları dile getirdi: “Kürt kamuoyu Türkiye’nin en politik kesimi. İktidarın da, muhalefetin de Kürt yurttaşlarımızın tutumunun Türkiye demokrasisinin kaderinde çok etkili bir güç olduğunu unutmaması gerekiyor. Kürt siyasal hareketinin şiddet ve terörle anımsanması yerine, Meclis’te temsil edilmesi Türkiye için bir umuttur. Ne yazık ki bu demokratik diyalog olanaklarının değeri bilinmedi. HDP’nin ‘demokratik uzlaşı’, ‘özgür siyaset’, ‘evrensel hukuk’ başlıklarında yeni bir yol önermesi de olumlu bir adım. Bu adım atılırken siyasette terör ve şiddet yöntemlerinin de ‘ama’sız mahkum edilmesi bazı karalamaları önler, işi kolaylaştırır, ‘demokratik uzlaşma’ yanlılarının elini güçlendirir.” Erken seçimden söz etmenin erken olduğunu sözlerine ekleyen Günay, “Ancak, iktidarı ciddi biçimde rahatsız edecek yeni oluşumların ortaya çıkması halinde her zaman böyle bir hamle beklenebilir” dedi.
Yasin Kobulan/ İSTANBUL-MA