Japon uzay aracı Hayabusa2, Dünya’dan 300 milyon kilometre uzaklıktaki Ryugu adlı asteroide ikinci kez başarılı bir iniş yaptı. Japonya’nın geliştirdiği uzay aracı Hayabusa2, dünyadan 300 milyon kilometre uzaklıktaki Ryugu adlı asteroide ikinci kez başarılı bir iniş yaptı. Hayabusa2’nin Ryugu’nun yüzeyinden toplayacağı örneklerin Güneş Sistemi’nin ve yaşamın oluşumuna dair ipuçları vermesi bekleniyor.
Euronews’te yer alan habere göre misyonun son önemli aşamasında toplanacak bu örnekler önümüzdeki yıl Hayabusa2 dünyamıza geri döndüğünde incelemeye alınacak. Uzay aracı, 22 Şubat’ta asteroidin yüzeyine 5 gramlık 1 mermi ateşleyerek krater açmış ve yerden kalkan toz örneklerini incelenmek üzere haznesine almıştı. İkinci iniş, ilkine göre daha hassas görülüyordu zira herhangi bir aksilikte Hayabusa2’nin ilk seferde topladığı örneklerin kaybolma riski bulunuyordu.
Ryugu asteroidinin Güneş Sistemi’nin oluştuğu zaman dilimi olan 4.6 milyar yıl öncesinden kalma büyük miktarda organik materyal ve su molekülleri barındırdığı düşünülüyor. Bu tip asteroitlerin yaşamı Dünya gibi gezegenlere getirmiş olabileceği sanılıyor. Hayabusa2’nin selefi olan, Japonya’nın ilk asteroit keşif aracı Hayabusa yedi yıl süren misyonunun sonunda, 2010 yılında Ryugu’dan daha küçük bir gök cisminden numunelerle dünyaya geri dönmüştü. Bu misyon uzay araştırmalarında bir dönüm noktası sayılmıştı.
Bayrağı şu ana kadar başarıyla taşıyan Hayabusa2 de bir asteroidin yüzeyinde yapay krater oluşturarak uzay tarihine adını yazdırdı. 2005 yılında NASA’nın Deep Impact projesi kapsamında bir kuyruklu yıldızda krater açılmış ancak bu yalnızca gözlem amaçlı yapılmıştı. Aralık 2014’te başlatılan Hayabusa2 misyonunun Japonya’ya maliyeti 270 milyon dolar.
TOKYO