Batman’da sivil toplum örgütleri ve belediyenin ortak olarak düzenledikleri panelde, alternatif ekonomik modeller tartışıldı. Ayrıca kooperatifçilik ve dağıtım ağı üzerinde duruldu
Batman’da düzenlenen “Yerel Ekonomiyi Güçlendirme ve Kooperatifçilik” panelinde, Bask Bölgesi’ndeki kooperatifçiliğe dikkat çekilerek, bölge kentlerinde bu tarz alternatif ekonomi modelli kurulması gerektiği belirtildi. Batman Belediyesi, Yerel Esnaf Kooperatifi (YEK) ve Kadın, Emek, Doğa, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi (KED), “Yerel Ekonomileri Güçlendirme ve Kooperatifçiliği Geliştirme” paneli düzenledi. Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi’ndeki panele, Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, YEK üyesi esnaflar ve KED Kooperatifi üyeleri ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Akademisyen Zerrin Türk’ün moderatörlüğünü yaptığı panele, avukat Mehmet Bayraktar ve enerji mühendisi Veysel Moray da konuşmacı olarak katıldı.
‘Sömürü sistemi’
Panelde konuşan avukat Mehmet Bayraktar, Batman’ın kendi domatesini ürettiği, ancak komisyoncular eli ile 7 liraya yükselen bir fiyata satıldığına işaret ederek, “Bu sistem sömürü üzerine kuruludur. Bu halk tefecilerin eline bırakılmıştır. Sistem tüketmeyi ve sömürüyü dayattığı için bundan bir çıkış yolu bulmalıyız. Bu çıkış yolu da zihnimizde önce berraklaşmalıdır. Bu sistemden üreterek ve ürettiğini paylaşarak adım adım kurtulabiliriz. O yüzden kooperatifçiliği geliştirmeliyiz” dedi.
BASK modeli
Halklar üzerinde geliştirilen ciddi baskıların bir nedeninin de ekonomi olduğuna vurgu yapan Bayraktar, “Bakın bizim ülkemize en yakın benzerlikleri taşıyan İspanya’nın Bask Bölgesi’dir. Kooperatifler yolu ile bugün sanayisi, tarımı ve hayvancılığı gelişmiştir. Bizim de kendimize bunları model alıp kendi özgünlüğümüz ile hareket ederek bu faşist zihniyetten kurtulabiliriz. Bu sistem bizi kendi modelimizi yaratmaya itiyor. Ve bunu oluşturmak komünler, meclisler ve kooperatifler yolu ile gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.
‘Uygun model kooperatifler’
Batman başta olmak üzere bölge kentlerinde alternatif ekonomi modelli kooperatiflerin kurulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Batman’ın enerji ihtiyacını güneş sistemlerinden sağlayabiliriz. Hayvancılık yeniden buralarda kooperatifler yolu ile geliştirilebilir” önerilerinde bulundu. Enerji mühendisi Veysel Moray ise kooperatifçiliğin temelinde ortak çalışma olduğunu ifade ederek, “Kendi ekonomimizi geliştirmek istiyorsak kooperatifleşmeyi geliştirmeliyiz. Bask Bölgesi kooperatifleri bize uygun bir modele işaret ediyor. Çünkü Bask Bölgesi İspanya tarafından ağır baskılara maruz kaldı. Savaş döneminde bizdekine benzer baskılar yaşandı. Savaş sonrası ise ekonomisi yoktu. İşsizlik en üst seviyede idi ama kooperatifçilik ile ekonomi düzeltildi” şeklinde konuştu. Türkiye’de bir dönem devlet tarafından kooperatifçiliğin yapıldığı ama bunun kesintiye uğradığını dile getiren Moray, “Bizim esas alacağımız kooperatifçilik ise demokratik bir yapıda olmalıdır. Doğaya uyumlu olmalı ve her şeyden de önemli şeffaf olması gerekiyor. Bunları oluşturacak kişiler ise bizleriz. Bu toplumun değerlerini yaşatacak olan biz bireylere düşüyor. Batman halkının sorunlarını Batman halkı çözebilir ve söz hakkı da Batmanlılara aittir” dedi.
BATMAN