Yıllardır Barzani ailesi tarafından yönetilen Irak’ın Federe Kürdistan Bölgesi, ekonomi, ticari, endüstri, inşaat, gıda, savunma ve eğitim gibi birçok temel ihtiyaçta Türkiye’ye bağımlı hale getirildi. Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yerleşme planı askeri üslerin yanı sıra ticaret ve eğitimle derinleşiyor. Fethullah Gülen Cemaati’nden kalan ve ardından Türkiye’nin el koyduğu 49 okul Türkçe dil eğitimiyle faaliyet gösteriyor. Askeri üs ve eğitim kurumları yanı sıra en az 390 Türk şirketi, Kürdistan ekonomisine hakim durumda.
Gülen Cemaati’nden kalan eğitim kurumları, Zaxo, Berwariye, Soran, Amediye, Süleymaniye’nin Ranya ilçesi ve Hewler’in Selahaddin bölgesinde faaliyet yürütüyor.
Barzaniler ortak
Askeri ve eğitim alanlarında Kürdistan’ı kuşatan Türkiye, ticari anlamda da bağımlılığı arttırdı. 26’sının doğrudan MİT’e bağlı olduğu ileri sürülen 390 Türk şirketi Süleymaniye ile Hewler’de faaliyet yürütüyor. Söz konusu şirketler, Federe Bölge’nin ekonomi ve siyasetinde belirleyici rol oynamaya başladı. Ticari faaliyetlerin ortaklığını ise doğrudan Barzani ailesi tarafından yürütüyor. Şirketlerin birçoğunda Federe Bölge Başbakanı Mesrur Barzani ve Başkan Neçirvan Barzani’nin ortaklığı bulunuyor.
Zirve yapılmıştı
Bu kapsamda 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde Hewler’de Türkiye-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında “Ticaret ve Yatırım Zirvesi” gerçekleşmişti. Mesrur Barzani başkanlığında gerçekleşen zirveye, IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Ticaret Bakanı Ali Sindi, Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Felah Mustafa, Hewler Valisi Nevzad Hadi, Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Dara Celil Hayat ve çok sayıda iş insanı katılmıştı. Türkiye’den ise, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Türkiye eski Ticaret ve Gümrük Bakanı Bülent Tüfekçi ve birçok kişi katılmıştı.
Erdoğan Altan/Hewler-MA