Meclis’in son bir yılı,Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmazı özetler nitelikte. Torba yasalarda kadın istihdamı yeralmazken, İstanbul Sözleşmesi el birliğiyle kaldırılmak isteniyor. Toplumsal eşitlik kavramı ise 11. Kalkınma Planı’ndan da çıkarıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 18 Temmuz itibariyle tatile girdi. 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’e dair veriler, bir yıl içerisinde sadece AKP-MHP ittifakına çalıştığını gösteriyor.
OHAL’in kalıcılaşması
Bir yıllık yasama döneminde Meclis’e getirilen kanun tekliflerinden sadece 40’ı kabul edildi. 57’si gündemdeyken, 983’ü komisyonda kaldı. Muhalefet partiler, bir yıl içerisinde kalıcı Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarını eleştirdi.
Beyaz Tülbentli Anneler
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekmek ve açlık grevlerinin son bulması için “Beyaz Tülbentli Anneler” Meclis’te 5 günlük oturma eylemi gerçekleştirdi. HDP’li kadın milletvekilleri açlık grevlerine dikkat çekmek için kürsü işgal eylemi yaptı, diğer siyasi partilerin seslerini çıkarması için 200 gün boyunca açlık grevi eylemcilerinin sesi olmaya çalıştı.
Kadınlar hedef alındı
Açlık grevleri, araştırma önergeleri ve ekonomik kriz tartışmaları bir yana jet hızıyla fezlekeler hazırlanmaya başlandı. Hazırlanan fezlekelerden 246’sı HDP’li kadın vekiller hakkındaydı. Kadın vekillerden hakkında en çok fezleke bulunan milletvekili ise 39 fezlekeyle Feleknas Uca idi. HDP’li kadın vekillerin yanı sıra fezlekelerin hedefindeki isim HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan oldu. Buldan hakkında 20 fezleke hazırlandı
Muhalefet önergelerine ret
HDP’nin verdiği 322 araştırma önergesinden 7’si kabul edilirken, 1’i reddedildi. CHP’nin verdiği 972 araştırma önergesinden 13’ü kabul edildi. AKP’nin ise 19 araştırma önergesinin 9’u kabul edildi, 10’u da gündeme alındı. Muhalefetin ekonomik kriz, yoksulluk, kadın ve çocuğa yönelik şiddet ve cinsel istismar, Kürt sorunun demokratik çözümü gibi konuları içeren soru ve araştırma önergeleri reddedildi, talep edilen komisyonlar kurulmadı.
Eve hapsetme işleri
Torba yasası tekliflerinde ise, kadına yönelik bir istihdam ve kalkınma planı oluşturulmadı. Genel Kurul’a getirilen torba yasalarının birinde kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanların esnaf muafiyetinden yararlanma haklarına açıklık getirildiği belirtildi. Hükümettin getirmek istediği torba yasalarda istihdam alanı açmaktansa kadınları ev içerisine hapsetme gayretinde bulundu.
Cinsiyet eşitliği kaldırıldı
10’uncu Kalkınma Planı’nda bulunan “toplumsal cinsiyet eşitliği” kavramı 11’inci Kalkınma Planı’nda kaldırıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas içerisinde barındıran Kalkınma Planı ile birlikte tartışmalar Meclis’te devam etti. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında, “Toplumu bir felakete ve uçuruma sürükleyen, haneleri birbirinden ayıran İstanbul Sözleşmesi derhal feshedilmelidir” dedi. Kalkınma Planı’ndan toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Zeliha Sağlam’ın isteğiyle çıkarıldı.
ANKARA/JINNEWS