Van’da yedi bin yıl öncesine tarihlenen arkeolojik kazılar aralıksız sürüyor.
Tarihi Van Kalesi ve çevresinde yürütülen kazı çalışmaları 2019 yılında da devam ediyor. Geçen yıl Urartulu bir kadının ayak izine rastlandığı bölgede çalışmaları sürdüren yaklaşık 50 kişilik ekibe başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, “Bir kalede, sadece o kaleyi inşa eden kralın sürecini görebiliyorsunuz ama Van Kalesi Höyüğü’nde bütün Doğu Anadolu Bölgesi’nin, özellikle de Van’ın 7 bin yıllık tarihi ortaya çıkarılıyor” dedi. Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşba’nın merkezi olan, yaklaşık 3 bin yıldır ayakta bulunan Van Kalesi ve çevresinde 10 yıl önce kazı çalışması başlatıldı.
Eski Van şehri, kalesi ve höyüğünde tarihin gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazı çalışmalarını birçok üniversiteden katılan 50 kişilik uzman ekip sürdürüyor.
Yeni veriler ortaya çıkacak
Yapılan kazının kale kazısı olmadığını, bir höyük kazısı olduğunu belirten Doç. Dr. Konyar, bunun Van yerleşme tarihinin ortaya çıkarılmasından daha önemli olduğunu belirterek, “Çünkü günümüzden 5 bin yıl daha öncesinden, 20. yüzyılın başına uzanan bir sürecin bütün değişimini bu höyükte görmek mümkün” dedi. Doç. Dr. Konyar, “Kerpiç üzerinde bir kadının ayak izini bulduğumuz alanda çalışmalarımız devam ediyor. Kerpiç üreten kişilere ait yeni veriler tekrar ortaya çıkacak. İnsana dair bulguların tekrar ortaya çıkarılması ve aynı alanda bulunması heyecan verici. Geçen yıl bulmuş olduğumuz ayak izi, Van Müzesi’ne envanterlik eser olarak teslim edildi. Muhtemelen yeni açılacak Van Müzesi’nde de sergilenecek. Bu da mutluluk verici” diye konuştu.
VAN