Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi heyeti, yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları Ahmet Türk, Selçuk Mızraklı ve Bedia Özgökçe Ertan’la bir araya geldi.
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Eş Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, bir dizi temaslarda bulunmak için Diyarbakır’a geldi. Raportörler bu kapsamda görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüştü.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi HDP Grup Eşsözcüleri Halime Bayram ve Mehmet Akdoğan’ın da katıldığı toplantıda, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi heyetinde, Türkiye Eş Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Kongre İzleme Komitesi Sekreteryasından Stephanie Poirel, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Kongre Bağımsız Uzman Grubu Başkanı Angel Mauel Moreno Molina yer aldı.
Eşbaşkanlık ele alındı
Kayyum atamaları ve yerel yönetimlere yönelik hukuksuz uygulamalarının ele alındığı görüşmede, kayyum atamalarının bölge halkı nezdindeki karşılığı, seçmen iradesini hiçe saymaları, bu uygulamaların yerel yönetimlere etkileri, vesayetçi anlayışlar üzerine yapılan konuşmalar sonrasında eşbaşkanlık uygulamaları konuşuldu. Görüşmede, eşbaşkanlık sisteminin demokrasiyi güçlendiren, siyasetin vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğu konusunda görüş dile getirildi.
Demokrasiden uzaklaşmaya vurgu
Türkiye’nin her geçen gün demokrasiden uzaklaştığını, totaliter bir anlayış benimsediğini, kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist damgasıyla yaftaladığının altı çizilen görüşmede, kamu görevinden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile uzaklaştırılanlara dönük mahkeme kararları olmamasına rağmen terörist ilan edildikleri, soruşturmaların yapılmadan işten atıldıklarını, KHK’li kişilerin daha önceki seçimlerde milletvekili olduklarını ama bu seçimde YSK tarafından aday olmalarında bir sorun olmadığını beyan edilmesine rağmen 31 Mart yerel seçimleri sonrası hukuksuzca mazbatalarının verilmediği konusu gündeme getirildi.
HDP’nin kriminalize edilmesi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) devlet tarafından kriminalize edildiği, baskılarla ile sınırlandırılmak istendiği, altı milyon oy alan HDP’nin terörizm ile bağlantısı olmadığı, birçok belediyesi ve vekili olduğu hukuk normları hiçe sayılarak terörizm bağlantısını iddia etmelerine rağmen kanıtlarının olmadığı vurgulandığı görüşmede, kanıtları ve mahkeme kararları olmadığı halde, tüm bunların yapılmasının HDP’yi kendilerine siyasi bir rakip olarak görmelerinden kaynaklandığına işaret edildi.
“Bu ülkede her şey olabilirsin ama Kürt olamazsın, hele Kürt seçmen ve seçilen hiç olamazsın” temasının vurgulandığı görüşmede, Kürtlerin sandıklara gitmemesi için bir algı yaratılmaya çalışıldığı, böylece HDP’nin geriletmeye çalışıldığı kaydedildi.
Dosya sunuldu
Belediye eşbaşkanları eş başkanlara açılan soruşturma tutanakları, eşbaşkanlar tarafından yürütmenin durdurulması yönünde açılan dava dilekçesi ve kayyum hukuksuzluğuna dair yazılan yazılardan oluşan bir dosya konuk heyete takdim edildi.