HTŞ’nin Şam’ı ele geçirmesinin ardından 27 üyeli AB’de dışişleri bakanları toplanarak bazı yaptırımları askıya aldı
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Brüksel’de 24 Şubat 2025 Pazartesi günü toplanarak Suriye ve Ukrayna’yı görüştü. Rusya-Ukrayna Savaşı 3’üncü yıldönümünde toplanan bakanlar iki ülkeye dair bir dizi karar aldı. AB Konseyi, Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarının bazılarını kaldırdıklarını açıkladı. HTŞ, 8 Aralık 2024’te Şam’ı ele geçirmiş, Baas rejimi devrilmişti. AB ülkelerinin, Suriye’deki durumu göz önünde bulundurarak bir dizi kısıtlayıcı tedbiri “askıya almaya” karar verdikleri belirtilen açıklamada, kararın AB’nin Suriye’de kapsayıcı bir siyasi geçişi, ekonomik toparlanmayı, yeniden yapılanmayı ve istikrarı destekleme çabalarının bir parçası olduğuna işaret edildi.
Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarılan açıklamada, petrol, gaz ve elektrik dahil enerji ile ulaştırma sektörlerindeki önlemlerin askıya alınması kararı alındığı kaydedildi. Suriye’deki Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayollarının yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankasına da fon ve ekonomik kaynakların sağlanmasına izin verileceği ifade edildi. AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına yönelik yasağa belirli muafiyetler getirileceğine dikkati çekilen açıklamada, böylece özellikle enerji ve ulaştırma sektörleriyle ile insani ve yeniden inşa amaçlı işlemlere izin verileceği belirtildi. AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı.
AB ve İngiltere’den Rusya’ya ağır yaptırım
Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 24 Şubat 2022’den bugüne 3 yıldaki sonuçlarını da ele aldı. AB, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumuna karşı 16. yaptırım paketini de onayladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında X hesabından paylaşım yaptı. Kaja Kallas, Rusya’nın enerji, ulaşım, ticaret, finans ve bankacılık sektörleri ve Rus gölge filosunu hedef alan yeni yaptırımların uygulanması konusunda dışişleri bakanlarının anlaştığını duyurdu.
Yeni yaptırım paketine dair değerlendirmede bulunan Kaja Kallas, “Bu paket, gölge filo gemilerinden insansız hava araçlarını kontrol etmek için kullanılan oyun kumandalarına kadar her şeyi kapsıyor. Artık Rusya’nın savaş çabalarını zayıflatan, şimdiye kadarki en kapsamlı yaptırımlara sahibiz” dedi. Rusya’nın kısıtlamaları aşarak ham petrol ihraç etmek için kullandığı 74 gölge filo tankeri, bazı Rus bankaları ile çok sayıda birey ve şirket yaptırım listesine eklenecek. AB üyesi olmayan İngiltere de Rusya’ya yönelik “2022’den bu yana en büyük yaptırım paketi” kararı aldığını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yeni yaptırımların, Rusya’nın savaş ekonomisini destekleyen finansal kaynakları, Kremlin yanlısı oligarkları ve Rus ordusunun tedarik zincirlerini hedef aldığı ifade edildi. Açıklamada, Rusya’ya yönelik 100’den fazla yeni yaptırımın, bu ülkenin askeri gücünü zayıflatmayı ve Ukrayna’yı barışa en güçlü konuma ulaştırmayı amaçladığı belirtildi. Açıklamada, yaptırımlar kapsamında, Rus ordusuna elektronik ve çift kullanımlı (askeri ve sivil amaçlı) malzeme sağlayan üçüncü ülkelerdeki şirketler, Kuzey Kore’den Rusya’ya asker gönderdiği iddia edilen üst düzey isimler ve Avrupa teknolojisini Rusya’ya aktardığı öne sürülen 13 Rus kuruluşun yer aldığı kaydedildi.
BRÜKSEL