Türkiye’nin mülteciler ile ilgili ‘kapıları açtık’ tehdidine AB, ‘Oyuna son ver’ yanıtını verdi. Hırvatistan Dışişleri Bakanı ise, ‘Türkiye Erdoğan’dan ibaret değil’ yorumunu yaptı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hırvatistan’ın başkentinde yapılan olağanüstü AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı sonrasında Hırvat Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman ile ortak basın toplantısı düzenledi. Borell, İdlib’te yaşanan krizin ardından Türkiye’nin ‘mültecilere kapıları açtık’ açıklamasına yanıt olarak, “Önce oyuna son ver sonra konuşuruz” dedi.
AB sınırlarında yaşanan gerilimin aşılması için, Türkiye’ye mültecilere mali yardımların artırılıp artırılmayacağı sorusunu yanıtlayan Borrell, “Konsey kararları açıklamamızda yer alıyor ve görebileceğiniz üzere ilave kaynak konusunda bir karar yok” yanıtını verdi.
Önce sınırlara göçmen akınının durulması gerektiğini söyleyen Borrell, “Konumuz mali yardımlar değil, iletişim. İnsanlara, ‘Avrupa’ya gidin kapılar açık’ denilmemesi gerekiyor. Bu oyuna son verilmeli” dedi.
‘Türkiye Erdoğan’dan ibaret değil
Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman de Türkiye ile yaşanan gerilim hakkında konuştu. Hırvat Bakan, Türkiye ile diyalogun koparılmaması gerektiğini ancak Türk Hükümeti’nden 2016 yılında imzalanan AB-Türkiye Mülteci Mutabakatı’nın öngördüğü yükümlülüklere uymasını beklediklerini vurguladı.
Türkiye ile sorunların diplomasi yoluyla çözümlenmesine odaklandıklarını anlatan Radman, “Türkiye’nin Erdoğan’dan ibaret olmadığını, Erdoğan’ın da tüm Türkiye’yi temsil etmediğini dikkate almamız gerekiyor. Türkiye çok büyük bir ülke…” diye konuştu.
Güvenlik garantileri beklentisi
Bu arada AB Yüksek Temsilcisi Borrell basın toplantısında İdlib’de korkunç boyutlara ulaşan insani felakete dikkat çekerek AB’nin sivillere yardıma hazır olduğunu, bu yardımların BM kurumları üzerinde ulaştırılması için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Borell, Türkiye ile Rusya arasındaki ateşkes anlaşmasının uygulanması ile bu sıkıntıların aşılmasına zemin sağlamasını umduklarını vurguladı, bu bağlamda da taraflardan güvenlik garantileri beklediklerini kaydetti.
Brüksel Konferansı düzenlenecek
Suriye’nin ‘geleceğini desteklemek’ için 29-30 Haziran tarihlerinde “Brüksel Konferansı” düzenlenmesi konusunda mutabakat sağlandığını da açıklayan Borrell, “Uluslararası toplumun büyük bir bölümü, BM’nin siyasi çözüm çabalarını desteklemek için bir masaya oturacak. Bu konferans Suriye ve bölgeye insani ve kalkınma yardımları taahhütleri için de fırsat oluşturacak” dedi.
Kaynak: DW