ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyon düzenlemeyi planlayan Türkiye’yi uyardı. Jeffrey, ‘güvenli bölge’nin derinliği konusundaki düşüncelerini de ilk kez açıklarken Ankara’dan açıklama geldi.
Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulması planlanan “güvenli bölge” konusunda ABD ile anlaşamayan Türkiye, “barış koridoru” adı altında harekata hazırlanırken Washington yönetiminden uyarı geldi. Washington’da Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen brifingde ABD’nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Nathan Sales ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, IŞİD’le mücadelede küresel koalisyonun durumu ve “güvenli bölge” konusuna ilişkin bilgi verdi. Jeffrey, konuşmasına Irak ve Suriye’de IŞİD tehdidinin devam ettiğini kaydederek başladı.
IŞİD’in Irak ve Suriye sahasında 15 binlik bir gücü olduğuna değinen Jeffrey, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) hücre yapılanmalarına yönelik operasyonlarına işaret etti. Jeffrey, IŞİD’in İdlib ve Fırat’ın güney kısmı dahil olmak üzere bazı bölgelerde hala varlığını sürdürdüğünü vurguladı.
‘Saldırıya karşıyız’
Jeffrey, Suriye sahasındaki ortaklarının DSG olduğunu belirterek, “Bizimle birlikte IŞİD’e karşı savaşanların (DSG) zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması konusunda taahhüdümüz sürüyor” diyerek, operasyon sinyalleri veren Ankara’ya mesaj verdi. Jeffrey, ayrıca DSG’nin saldırıya uğramasına karşı olduklarını Trump’ın da açıkça kamuoyuna bildirdiğini hatırlattı.
Trump, ocak ayında, “Türkiye Kürtlere saldırırsa ekonomilerini mahvederiz” ifadesini kullanarak “güvenli bölge” kurulmasını önermişti.
‘Henüz bir anlaşma yok’
Kuzey ve Doğu Suriye’de “güvenli bölge” oluşturulması konusunda Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Jeffrey, “Henüz anlaşmaya varmadık. Temaslarımız sürüyor. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz. Bir taraf önemli bir yerel ortak, diğer taraf da NATO müttefiki” ifadelerini kullandı. Jeffrey ayrıca “güvenli bölge”nin derinliğine ilişkin de ilk kez açıklamada bulunarak, “[Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu] Bu konuda oldukça sert bir pozisyon aldı ancak biz görüşmelere çeşitli seviyelerde devam ettik, buna askerlerin görüşmeleri de dahil. Türkler, bizim anlamlı bulduğumuz bölgeden daha derin bir güvenli bölge istiyor. Bizim önerimiz, 5-14 kilometre arası, ağır silahların çekildiği bir güvenli bölge” dedi.
Bu bölgede ABD ve Türkiye’nin nasıl çalışacağımıza dair fikir ayrılıkları ve anlaşmazlıkların olduğunu söyleyen Jeffrey, “Bunun çok fazla detayına girmeyeceğim. Ancak bu anlaşmazlıkların üzerine çalışmaya kararlıyız. Bu, bizim Kuzeydoğu Suriye’deki insanlara da kabul ettirebileceğimiz bir anlaşma. Bu da çok önemli” sözlerini kullandı.
Tutuklu IŞİD’liler sorunu
Jeffrey, DSG’nin elinde 10 bin IŞİD’li tutuklunun olduğunu, bunların 8 bininin Irak ve Suriye’den olduğuna da dikkat çekti. Jeffrey, tutuklu bulunan Suriyeli IŞİD’lilerin mahkemeye çıkarılmasıyla ilgili planları olduğunu söyledi. Jeffrey son olarak IŞİD’lilere karşı mücadele ve istikrar için Batı’dan daha fazla destek beklediklerini vurguladı.
Ankara’dan açıklama
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da bugün yaptığı açıklamada ABD’nin Suriye için gündemde olan “güvenli bölge”yle ilgili önerisinin Ankara’nın beklentilerini karşılamadığını söyledi.
Hami Aksoy, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında “ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız” dedi. Aksoy ayrıca ABD askeri heyetinin bu hafta tekrardan Ankara’ya geleceğini açıklayarak, “Görüşmelerin oyalamaya dönüşmesine izin veremeyeceğiz. Her türlü önlemi alabilecek kabiliyete sahibiz. Görüşmeler ilanihaye sürecek değil” sözlerini kullandı.
DIŞ HABERLER