Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB için referandum sinyali verdi. AB ile müzakereleri sonlandırma hakkı olan iktidarın referandum gündemiyle krizi gölgelemek istediği belirtiliyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerinin devamı konusunda bir referandum düzenleyebileceği sinyalini verdi. AB’nin “sona yaklaştığını” söyleyen Erdoğan, “Bir an önce yaklaşılsa da, biz de istikametimizi çizsek diye düşünüyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri, siyasi ve ekonomik krizdeki sorumluluğunu örtmek, AB ile bağı kopararak anti-demokratik sistemi kalıcılaştırmak, milliyetçi dalga yaratarak kendisine yönelecek toplumsal öfkenin yönünü değiştirmek şeklinde değerlendiriliyor. TRT World Forum’un kapanış oturumunda konuşan Erdoğan, “Sene 2018, hâlâ bizi oyalıyorlar. Böyle zulüm olmaz. AB bu mantıkla giderse bize düşen de herhalde 81 milyona gitmek, 81 milyon ne karar veriyor ona bakmak. Öyle Avrupa ülkeleri var ki, bir sene içine 2, 3 referandum sıkıştırıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle AB ile yeniden ilişki kurmak arayışında. AB, geçtiğimiz gün ilk kez bir aday ülkenin fonunda kesintiye girmişti. 70 milyon euroluk kesintinin gerekçesi ise insan hakları ihlalleri.
Türkiye yargısı diplerde
Avrupa Konseyi’nin raporuna göre, Türkiye’de yargı sistemine kişi başına 18,2 euro harcayarak alt sıralarda yer alıyor. Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) tarafından dün yayımlanan Avrupa Yargı Sistemleri raporuna göre, Avrupa genelinde yargı sistemine kişi başına en fazla payı 214,8 Euro ile İsviçre ayırıyor. Türkiye, Avrupa yargı sisteminde mahkeme vergileri ve harçlarından elde edilen gelirlerde ise ön sıralarda yer alıyor. Almanya 4 milyar 336 milyon 886 bin 963 euro ile bu alanda lider konumunda. Almanya’yı Avusturya (1 milyar 99 milyon 812 bin euro) ve Türkiye (903 milyon 13 bin 742 euro) izliyor. Türkiye hâkim, savcı ve avukat sayısı bakımından Avrupa ortalamasının alt sıralarında konumlanıyor. CEPEJ raporuna göre Türkiye’de 100 bin kişiye sadece 14 (profesyonel) hâkim düşüyor. Ortalama olarak Avrupa’daki profesyonel hâkimlerin yüzde 47’si erkek, yüzde 53’ü kadın. Türkiye’de ise yüzde 58’si erkek, yüzde 42’si kadın olarak gösteriliyor.
ANKARA