Adalet Arayan İşçi Aileleri, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 88’inci haftasında iş cinayetlerine ilişkin görülen davaların sahiplenilmesi çağrısı yapıldı
Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri “Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin 88’incisi de engellendi. Engel nedeniyle aileler Taksim’de bulunan Bir Umut Derneği önünde nöbetlerini gerçekleştirdi. Açıklamada, “Kader değil, cinayet” ve “Suçlular belli, adalet istiyoruz” dövizlerinin açıldığı açıklamada, açıklamayı Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk yaptı.
Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerine ve mahkemesi devam eden davalara dikkat çeken Çabuk, 17 Haziran 2013’te Muğla Milas’a bağlı Güllük’te bulunan AKFEN AŞ’ye ait atık su arıtma sistemi işletmesi terfi merkezinde 7 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın detaylarını anlattı. Belediyenin de yaşanan iş cinayetinde sorumlu olduğunu dile getiren Çabuk, “İş cinayeti olduğunda Güllük Belediye Başkanı olan sanık Mehmet Yavuz Demir, AKP Muğla Milletvekili seçildiği için dosyasını ayırdı. Meclis dokunulmazlığını kaldırırsa yargılama devam edecek, yoksa bekleyecek” dedi.
‘Herkesi duruşmaya çağırıyoruz’
Çabuk, Esenyurt’ta bulunan Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında 11 Mart 2012’ de gerçekleşen yangında 11 işçinin yanarak hayatını kaybettiğini hatırlattı. Gerçekleşen iş cinayetinde hayatını işçilerin mahkemesinin 5’inci duruşmasının 17 Mayıs 2019’da görüldüğünü aktaran Çabuk, “Yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması ve bilirkişi raporu hazırlanması için duruşma 22 Kasım 2019’a ertelendi. İş cinayetleri son bulsun diyen herkesi duruşmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Soma Katliamı’na da dikkat çeken Çabuk, “Maden İşletmeleri ve Uyar Madencilik’teki işlerinden tüm hakları gasp edilerek çıkarılan 3 bin 500 maden işçisi, Bağımsız Maden İş Sendikası ile birlikte tazminat haklarını almak için 5 Ekim 2019’da Soma’dan Ankara’ya yürümek istedi. Yürümelerine izin vermedi. O günden beri direnen maden işçilerini 19 Ekim’de ziyaret ederek haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu söyledik dedi. İşçilerin önünün kesilmesine tepki gösteren Çabuk, “Hakkını arayan işçilerin yollarının kesilmesine, önlerine barikatlar kurulmasına karşıyız. Bu haksız uygulamaya son verilerek işçilerin yollarının tez vakit açılmasını, 5 Kasım’da Bakanlık’taki görüşmelerini gerçekleştirmelerini, mücadelelerinin karşılığı olan haklarını almalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Haklı mücadelelerinde yanlarındayız’
Son olarak 3’üncü Havalimanı’nda bulunan şantiyede 31 Ekim 2019 günü yaşanan iş cinayetine de dikkat çeken Çabuk, “Havalimanı’nda DHL kargo firmasının alt yüklenicisi Berko inşaatta havalandırmacı olarak çalışan 18 yaşındaki Vanlı Mehmet Aydın, 31 Ekim 2019’da asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Mehmet Aydın’a rahmet, ailesine baş sağlığı diliyoruz” dedi. Gerçekleşen iş cinayetinde hiçbir önlemin alınmadığının altını çizen Çabuk, “Yürüyüş yollarında aydınlatma ve ışık yok. İşçiler cep telefonu ışığı ile yürümek zorunda kalıyor. ‘Daha önce de defalarca çalışırken ölmek istemiyoruz’ diyen işçiler, yine aynı taleple iş bıraktı. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen, yaşam haklarına sahip çıkan işçilerin haklı mücadelelerinde yanındayız” diye konuştu.
‘Belgesel gösterimine davet’
Açıklamanın ardından söz alan yakınlarını iş cinayetlerinde kaybeden ailelerin Avukatı Berrin Demir, devam eden davalar hakkında bilgi verdikten sonra çağrıda bulundu, “Herkesi, bu davaları sahiplenmeye ve takipçisi olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
Adalet Arayan İşçi Aileleri 15 Kasım’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde “Kaza değil cinayet” isimli bir belgesel gösterimi yapacaklarını duyurduktan sonra, basın açıklaması sonlandırıldı
MA