Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’ye yazdığı ikinci mektupla, helikopterden atılan iki yurttaşın olayına ilişkin soruşturmanın hangi aşamada olduğu sordu ve olayı açığa çıkaran gazetecilerin serbest bırakılması istedi
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine ikinci kez mektup yazarak Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerler tarafından alıkonulup, Osman Şiban ile birlikte helikopterden atılması sonucu yaşamını yitiren Servet Turgut’un işkence olayını sordu. Yetkililere yazılan mektupta, olaya ilişkin açılan soruşturmalarda hangi aşamaya gelindiğini sordu ve Servet Turgut’un ölümüne, Osman Şiban’ın ise ağır yaralanmasına sebep olduğundan şüphelenilen kişilerin adalet önüne çıkarılması için hızlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısını yineledi.
Mektupta, bağımsız milletvekili Ahmet Şık’ın 2 Kasım’da yayımladığı araştırma raporunu takiben gönderildiği belirtildi. Mektupta, İçişleri Bakanı’nın 26 Kasım’da yaptığı bir açıklamada, Osman Şiban’ın “teröristlere ev sahipliği yaptığını” öne sürerken, bu iki kişinin işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakıldığına işaret eden güvenilir kanıtlara ilişkin süregelen soruşturmadan hiç söz etmemiş olmasından duyduğu kaygı da paylaşıldı.
‘Gazetecileri serbest bırakın’
Olayın ardından haberi duyuran gazetecilerin tutuklanmasının kaygı verici olduğu belirtilen mektupta, uluslararası hukukta tanımlı bir suç işlediklerine dair kanıt sunulmaması halinde, gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Mektupta devamla, “İki kişinin ‘yüksekten düşme’ sonucunda yaralandıklarına ilişkin iddianın, Turgut ve Şiban’ın götürüldüğü iki hastanedeki sağlık ekiplerine ‘teröristlerin helikopterden atlayarak kaçmaya çalıştıklarını’ söylediği iddia edilen güvenlik güçlerince öne sürüldüğü anlaşılmaktadır. Osman Şiban’ın durumunda, bir hastane raporu, yaralanmaların sebebi olarak açıkça ‘darp edilmeye’ işaret etmektedir. Yetkililere mektupların kaleme alındığı tarihte, Servet Turgut’un ölüm sebebine ilişkin ayrıntılı otopsi raporu henüz yayınlanmamıştı” ifadelerine yer verildi.
‘Failler adalet önüne çıkarılmalı’
Dosya üzerindeki gizlilik kararı nedeniyle soruşturmaların hangi aşamaya vardığı bilinmediğine dikkati çeken Af Örgütü, “Tüm işkence vakalarında olduğu gibi, soruşturmanın hızlı ve bağımsız bir şekilde yürütülmesi, insan haklarına yönelik ağır ihlallerde sorumluluk taşıdığı düşünülen faillerin, adalet önüne çıkarılması için esastır” ifadelerini kullandı.