Depremin etkilediği Mereş’in Afşîn ilçesinde en az 180 kişi hayatını kaybederken, yıkımlarla ilgili şimdiye kadar 7 kişi tutuklandı
Mereş’te (Maraş) 6 Şubat’ta günü yaşanan yaşanan ve 10 kenti etkileyen depremin ardından can kaybı artmaya devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarının yerini enkaz kaldırmaya bıraktığı çalışmalarda ölü sayısının artması beklenirken, yıkımın etkilediği yerlerden biri de Mereş’in Afşîn ilçesi oldu.
En az 180 ölüm
İlçede en az 180 kişi hayatını kaybetti. İlçe merkezinde 90, kırsal kırsal mahallelerde ise 335 yapı yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarının 5 gün önce sonlandığı ilçede, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Depremden bir hafta sonra çadırların kurulduğu Afşîn’de, su ve elektrik problemi ise 14 gün geçmesine rağmen çözülemedi.
7 kişi tutuklandı
Depremin ardından yıkılan binalar için Afşin Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında onlarca kişi hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkartılırken, şimdiye kadar 7 kişi tutuklandı.
Termik santral korkutuyor
Deprem nedeniyle Afşîn-Elbîstan Termik Santrali’nin de iki ünitesinin kullanım dışı olduğu ve halen devreye girmediği öğrenilirken, santralin dış cephelerinde yer yer çatlak ve dökülmelerin olması yurttaşları tedirgin ediyor.
6’ıncı güne kadar ses geliyordu
Kaşanlı bölgesinde yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Adnan Bilen’e bilgi veren Hatun Berk de, “Köylerimize şuana kadar birçok kişinin cenazeleri getirildi. Bir gencimiz kayıptı, en sonunda bir binanın enkazında bulundu. Yine köyümüzde bir aile enkaz altında kaldı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Kepçe sahiplerine yalvararak o insanlar çıkarıldı. Depremin 5’inci günü yine enkaz altından 5 kişinin cenazesi çıkarıldı. Yine bir komşumuz enkaz altındaydı ve 6’ncı güne kadar sesi geliyordu, sonra sesi kesildi ve cenazesini çıkardılar. Şimdi de ilçede acele bir şekilde enkazları kaldırıyorlar” diyerek yaşananlara dair bilgi verdi.
Sadece HDP geldi
Köylülerden bir diğeri de, kendilerine yardımların sadece Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve sivil toplum örgütlerinden geldiğini belirterek, devletten hiçbir yardım almadıklarını, AFAD, Kızılay gibi kurumlardan kimsenin köylerine gelmediğini anlattı.
MEREŞ