İstanbul, Ankara ve İzmir’de hasta tutuklular için açıklama yapıldı. Açıklamada, ‘Susma, suça ortak olan. Ölüyorlar’ ve ‘Ağır hasta mahpuslar ölüyor. Susma’ pankartları açıldı
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 534’üncüsünü dernek binalarının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Kocaeli Kandıra 2 No’lu F tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Abdullah Kalay’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Hak savunucuları ve tutuklu yakınlarının katıldığı “F Oturumu”nda, “534.F oturması hasta tutuklu Abdullah Kalay serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez” pankartı açıldı. Bu haftaki açıklamayı İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut yaptı.
Ağır tehdit altında
Wernicke-Korsakoff hastalığının yanında ileri derecede kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat hastalığı da olan Kalay’ın cezaevi koşullarında yaşamının ağır tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Barut, 1992 yılında tutuklanan Kalay’ın yapılan muayenelerde Wernicke-Korsakoff tanısı konulunca, bu hastalıkla cezaevinde kalamayacağına karar verildiğini 2002 yılında tahliye edildiğini hatırlattı. Ancak mahkeme tarafından verilen hapis cezasının 2010 yılında onaylandığını ve sağlık durumunun değişmediği halde yeniden tutuklandığını vurguladı.
10 çeşit ilaç kullandı
2012 yılında Kalay’ın kalp krizi geçirdiğini ve yapılan anjiyo sonrasında tıkalı ana damarına stent takıldığını ifade eden Barut, “Kalay, kalp krizi geçirdikten 2 saat sonra hastaneye ulaştırılabildi. Geç müdahale edildiği için kalbinde, damar ve böbreklerinde ağır bir tahribat oluştuğu belirlendi ve bundan dolayı kalp ve böbrek yetmezliği gelişti. Kalbinin yüzde 30 kapasite ile çalıştığı tespit edildi ve yıllarca 10 çeşit ilaç kullandı ancak durumu daha da kötüye gitti 2019’da da kalbine pil takıldı. 2020’de kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçirdi. Kalay, acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürüldü. Kalay için, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, dört kez, ‘hapishanede kalamaz’ raporu verdi. Buna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay’ın tahliyesini engelledi” dedi.
Yaşamından endişe ediliyor
Kalay’ın son durumu hakkında ailesinin verdiği bilgileri aktaran Barut sözlerini şöyle noktaladı: “ Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Kalay, 2022 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesine götürüldü. Acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp Ana Bilim Dalı Abdullah rapor için Kalay’a EKO çekimi için 7 Temmuz 2022’ye, Sintigrafi için de 30 Eylül’e randevu verdi. Kalay’a hiçbir tedavi uygulanmadan koğuşuna geri götürüldü. Kaygı içinde yaşayan ailesi, Kalay’ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi için yetkililerden yardım istemektedir.”
Ağır hasta tutuklu Aykaç acil tedavi edilmeli
Ankara’da ise Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 406. haftasında Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Metin Aykaç’ın durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği İHD Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutuklu Aykaç’ın beyninin sol tarafında bulunan kistin yaşamı açışından risk teşkil ettiğini belirtti.
İşitme kaybı yaşıyor
Hasta tutuklu Aykaç’ın aynı zamanda sağ böbreğinde yetmezlik olduğunu, nefes darlığı problemleri de yaşadığının altını çizen Çevirmen, “Ayrıca kulaklarında işitme kaybı sorunu da devam ediyor. Ağır olan ve sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalıklarına dönük tedavileri ve tetkikleri pandemi sürecinde, hastaneye gidiş ve gelişlerde sorun yaşanmasından kaynaklı olarak sekteye uğramıştır. Yollamış olduğu mektupta Patnos L Tipi Kapalı Hapishaesi’nde olmasından dolayı, sağlık sorunlarını giderme imkanının olmadığını aktarmıştır. Bu nedenle hastalıkları için Van veya Erzurum’daki tam teşekküllü hastanelere sevk edildiğini belirtmiştir” diye konuştu.
Acil hastaneye kaldırılmalı
Ağır hasta tutukluların tam teşekküllü hastanelerin olduğu kentlere sevk edilmesi gerektiğini vurgulayan Çevirmen, “Tam teşekküllü hastanelerden uzak yerlerde tutulması yaşamları açısından risk teşkil etmektedir ve acil tedavi ve müdahale imkanını da ortadan kaldırmaktadır” dedi. Aykaç’ın aynı zamanda ailesinden uzakta bir cezaevinde tutulduğunu ve sevk talebi olduğunu da dile getiren Çevirmen, şunları söyledi: “Methi Aykaç’ın ağır hastalıkları nedeniyle sürekli olarak tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor ancak tam teşekküllü hastanelerden uzak olması bunu engelliyor. Bu nedenle acil olarak hem ailesine yakın hem de tam teşekküllü hastanelerin bulunduğu bir ile sevkinin yapılması elzemdir. Bunun yanı sıra hasta tutuklu için heyet raporunun aldırılarak infazının ertelenmesi için girişimlerde bulunulmasını da talep ediyoruz.”
Fırat Yağmekan’ın durumu ağırlaştı
İHD İzmir Şubesi de hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Susma, suça ortak olan. Ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor. Susma” pankartları açıldı. 255’incisi yapılan hasta tutuklulara özgürlük basın açıklaması bu hafta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, 14 yıldır Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fırat Yağmakan için yapıldı.
Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, Fırat Yağmekan’ın birçok kronik hastalığı bulunduğunu vurguladı. Fırat Yağmekan’ın sağ ve sol kasıklarda kasık fıtığı, anjiyo ve 2 kez burun ameliyatı olduğunu aktaran Çiçek, “Hafif, 45 derece sol kulakta işitme kaybı, tekrarlanan bir hastalığı bulunmaktadır. Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. İleri derecede karaciğer yağlanması mevcut. 13 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamıştır” dedi.
Sürekli kanaması var
Fırat Yağmekan’ın ayrıca yüksek tansiyon hastası olduğunu da söyleyen Çiçek, “Düzenli ilaç kullanmasına rağmen tansiyonunda dengesizlikler oluşmakta ve kendisini acillik durumuna düşürmektedir. Astım ve nefes darlığı hastalığı vardır. Yaşadığı ortam nemli olduğu için nefes açıcı kullanmasına rağmen hastalığı devam etmektedir. Migren hastası olduğu için soğuk hava ve aşırı gürültü şiddetli ataklı baş ağrısına neden olmaktadır. Hemeroid, hastası olup, sürekli kanama, şiddetli ağrılar ve kaşınmalar yaşamaktadır. İlaçlarını kullanmasına rağmen durumunda değişiklik olmayıp yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir” diye belirtti.
Bir an önce ameliyat yapılmalı
Fırat’ın yine uzağı görememe, aşırı yanma ve kızarma gibi sorunlar yaşadığını da sözlerine ekleyen Çiçek, “Reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları olup, ilaç kullanmasına rağmen durumda iyileşme bulunmamaktadır. Yaşamını olumsuz etkileyen bir başka hastalığı da prostattır. Gün boyu tuvalete gitmekten sıkıntıya düşmektedir. İlaç kullanmasına rağmen bir değişme olmamaktadır. Pandemi öncesi belirlenen fistül ve hemoroitten kaynaklı 2 ameliyat yapılması gerektiği halde, Pandemi döneminde hastalıklarının takibinde sorunlar yaşanmış, hastaneye götürülmemiş. En son aldığımız bilgiye göre Ege Üniversitesi’nde ilgili bölüme götürülmüş, süreç beklenmektedir. Bir an önce ameliyat yapılmalıdır. Fırat Yağmakan’ın elinde yukarıda sözünü ettiğimiz birçok hastalığının raporları bulunmaktadır. Biz insan hakları savunucuları birçok hastalığına rağmen tedavisinin yapılmaması ve yaşadığı ortamın sağlıksız olması nedeniyle Fırat Yağmakan’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan iktidar ve yetkililer sorumludur” diye konuştu.
Çocuklarımızı bırakın
Ardından konuşan Fırat Yağmekan’ın annesi Sultan Yağmekan ise, “Çocuklarımız hasta ve tedavi edilmiyor. İnsani hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımıza onlar bakamıyorlarsa bıraksınlar, tedavilerini biz yaparız. Bir gün Baro, bir gün Kırıklar Cezaevi bir gün de adliye önünde nöbetteyiz. İstediğimiz tek şey adalet. Çocuklarımızın insanca yaşama hakkı vardır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ