AİHM, ‘Biji Serok Apo’ sloganı attıkları gerekçesiyle ceza alan iki isim hakkındaki davayı gördü. ‘Bijî Serok Apo’ sloganının ifade özgürlüğü olduğuna dikkat çeken AİHM, Türkiye’yi mahkum etti
Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında kapatılma davası açılmasına ilişkin 2008 yılında yapılan basın açıklamasına katılan Özgür Söylemez ve Süleyman Yurtdaş, “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları gerekçesiyle Dersim’de haklarında yürütülen soruşma sonucu “Suç ve suçluyu övme” iddiasıyla 4 Kasım 2008’de dava açıldı. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucunda 8 Aralık 2009’da itiraz yolu kapalı olmak üzere Süleyman Yurtdaş’a 500, Özgür Söylemez’e ise 600 TL idari para cezası verildi.
AİHM’e taşındı
Bu karar üzerine Yurtdaş ve Söylemez, avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Mezopotamya Ajansı’ndan Semra Turan’ın haberine göre, davayı 9 yıl sonra 19 Kasım’da sonuçlandıran AİHM, Türkiye’yi, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Söylemez ve Yurtdaş’a toplam 4 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti.
İfade özgürlüğü
Başvuruculara adli para cezası verilmesinin demokratik bir toplumda zorunluluk arz etmediği belirtilen AİHM kararında, başvuruculara verilen adli para cezası kararı kesin olduğundan karara karşı başvurabilecekleri bir kanun yolunun bulunmadığı, bunun da cezai konularda iki dereceli yargılanma hakkının Türkiye tarafından ihlal edildiği kaydedildi. Başvurucuların ifade özgürlüklerini kullandığı ifade edilen kararda, Türkiye’nin bu kararla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’ncu maddesini ihlal ettiği vurgulandı.
Yeniden yargılama talebi
Söylemez ve Yurtdaş’ın avukatı Barış Yıldırım, AİHM’in verdiği kararı olumlu bulduğunu belirterek, müvekkilleri hakkında verilen cezanın AİHM içtihatlarına aykırı olduğunu, yine AİHS’nin 10’ncu maddesi olan ifade özgürlüğü ihlaline sebebiyet verdiğini, bu nedenle AİHM’in Türkiye’yi 4 bin Euro para cezasına mahkum ettiğini söyledi. Yıldırım, AİHM kararı üzerine ilgili mahkemelere başvurarak, yeniden yargılama talebinde bulunacaklarını ifade etti.
‘Karar olumlu ama yetersiz’
Özgür Söylemez de AİHM kararını olumlu bulmakla birlikte yeterli olmadığını ifade ederek, “Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda hak ihlalleri yaşandı. Özelikle düşünce ve ifade özgürlüğü anlamında çok ciddi kısıtlamalar ve baskılarla karşı karşıya geldik. Bizim gibi mağdur olan onbinlerce insan var. Yine iç hukuk yolları tükenmediği için haliyle AİHM’e gidemeyen binlerce dosya var” diyerek ülkedeki hukuksuzluğa dikkati çekti.
‘Gördüğümüz baskıların karşılığı para cezası olmamalı’
Türkiye’de insanların düşünceleri nedeniyle cezalandırıldığına vurgu yapan Söylemez, şunları söyledi: “Gördüğümüz baskıların karşılığı para cezası olmamalıdır. Her şeyden önce özgürlüklerin bedeli parayla ölçülemez. Bu nedenle daha farklı yaptırımların karara bağlanması gerekir. Bir de bir dosya 10 yıldan sonra karara bağlanıyor. 10 yıl insan ömrü için çok uzun bir süre. Bu denli önemli dosyaların geç ele alınıp incelenmesi karara bağlanması da ayrı bir olumsuzluktur.”