Anadilin çok önemli olduğunu belirten Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert Douglas Dunbar, her insanın kendi anadilinde eğitim görme hakkının olduğunu söyledi
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), hafta sonunda Amed’de “Anadilinde eğitimde çözüme doğru; olanaklar, engeller, öneriler” çalıştayı düzenledi. Kürdistan, Türkiye ve dünyadan birçok dilbilimci farklı konularda tecrübelerini paylaştı. Prof. Dr. Robert Douglas Dunbar da “Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kanada Deneyimleri” başlığında bir sunum yaptı.
Edinburg Üniversitesi’nde “Kent Dilleri” profesörü olan Robert Douglas Dunbar, anadilde eğitimin önemi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na dair değerlendirmelerde bulundu.
Dillere saygının önemi
Aslen Kanadalı olduğunu ve İskoçya’da çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Robert Douglas Dunbar, anadilde eğitimin kimliklere ve kültürlere saygı açısından önemli olduğunu vurguladı. Robert Douglas Dunbar, her insanın kendi anadilinde eğitim görme hakkının olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, devletin resmi dili de dahil olmak üzere diğer dillerin öğrenilmesini engellemez. Anadilde eğitim çocuklar ve gençler için çok önemli. Gençlerin yeteneklerinin gelişimi için de anadil önemlidir. Anadilde eğitiminin bilişsel gelişim açısından pek çok faydası vardır. Hayatta ne kadar başarılı olunacağı üzerinde etkileri vardır” diye konuştu.
Anadilde eğitim çok önemli
Kürtlerin anadil mücadelesini yıllardır takip ettiğini dile getiren Robert Douglas Dunbar, Londra’da “Kürt İnsan Hakları Projesi” kapsamında Kürtlerin dil hakları üzerine bir rapor hazırladığı da paylaştı. Robert Douglas Dunbar, toplumsal barış ve uyumun farklı halkların dilleri ve kültürlere saygı duyularak sağlanabileceğini kaydetti. Yapılan anadil çalıştayının da çok önemli olduğunu söyleyen Robert Douglas Dunbar, “Anadilde eğitim, çok önemlidir. Bu, dilin korunması açısından önemli olmakla birlikte, aynı zamanda önemli bir saygı göstergesidir. Bu, aynı zamanda her barış sürecinde önemli bir unsurdur” şeklinde konuştu.
Mandela örneği
Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıya değinen Robert Douglas Dunbar, ömrünü ırkçılığa maruz kalan Afrikalıların özgürlüğüne adayan Nelson Mandela örneğini verdi. Mandela’nın da uzun yıllar tutuklu kaldığı ve daha sonra barış için muhatap alındığını hatırlatan Robert Douglas Dunbar, “Kuzey İrlanda’da da barışa ulaşılabilmesi için Sinn Fein’in liderleriyle müzakere ve görüşme yapıldı. Güney Afrika’da barışın olabilmesi için Mandela’nın serbest bırakılması gerekiyordu. Kuzey İrlanda’da barış sürecinin bir parçası olarak pek çok kişi müzakerelerin devam edebilmesi için hapisten çıkarıldı. Kürtlerin de Öcalan’ı sözcü olarak gördüklerinin kabul edilmesi gerekiyor. Eğer bir müzakere olacaksa, bunun (serbest bırakılmanın) tanınması gerekir” diye belirtti.
Haber: Müjdat Can-Hîvda Çelebi / MA