Geçtiğimiz gün Mersin’de balon balıklarını yiyen kediler öldü. İklim değişikliği nedeniyle tropik bölgelerden gelip Süveyş Kanalı’nı aşan balon balıkları, Akdeniz’den Karadeniz’e kadar yayılmış durumda
Akdeniz’de balon balığının son dönemdeki aşırı artışı adeta yaşamı kabusa çevirdi. Bir süre önce Mersin Anamur’da denize giren bir kız çocuğunun parmağını koparan balık tehlike saçmaya devam ediyor. En son yine Mersin’de balıkçılar tarafından tutulan balon balıklarını yiyen 5 kedinin ölmesi dikkatleri balon balığının üzerinde topladı.
5 kedi öldü Kedilere yiyecek veren Anamur Hayvanları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Hüsnü Ortaç, kusanların kendilerini kurtardığını ancak 3’ü yavru olan 5 kedinin öldüğünü söyledi. Balıkçılara da seslenen Ortaç, “Onlar bizim can dostlarımız. Balon balığının çöpe atılması hem çevre, hem de hayvanlar için tehlikelidir” diyerek balıkçıları duyarlı olmaya çağırdı.
Teneke bile yiyorlar
Antalya Balık Komisyoncuları ve İş Adamları Dernek Başkanı İlhami Demir, balon balığının plastikten metale her şeyi yediğini belirterek, ‘Balıkçıların ağlarına zarar veriyor’ diye belirtti. Demir, bu balıkların tenekeyi bile yiyebildiğini iddia etti. Antalya Konyaaltı Sahili’nde sabah saatlerinde balık tutan bir yurttaş ise, “Dışarıda bırakılan zehirli balon balığını yiyen köpekler ölebiliyor. Özellikle sabah erken saatlerde balon balığıyla çok karşılaşıyoruz” dedi.
Tüm kıyılarda görülüyor
Son yıllarda Akdeniz’de popülasyonu hızla artan, Ege, Marmara ve Karadeniz’de de görülmeye başlanan zehirli balon balığı deniz ekosisteminde ciddi bir değişikliğin yaşandığına işaret ediyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Balon balıkları, Akdeniz’den sonra Ege, Marmara ve bunun ötesinde artık Karadeniz’de. Bunların etkileri hemen anlaşılmaz. Diğer kıyısal ekosistemlerde bulunan canlı türlerini tahrip ediyor, onların üstesinden geliyorlar. Belli dönemlerde bu zehirli balıklar nedeniyle ölüm olmasa da insanlarda yaralanmalar görüyoruz. Bu balıklar kesinlikle yenilmemeli, bu konuda kamuoyu oluşturmamız gerekir” diye belirtti.
İktidarın umrunda bile değil Küresel ısınmanın etkileri sadece karasal bölgelerde değil, okyanus, deniz ve göller gibi sulak alanlarda da kendini gösteriyor. Özellikle sucul ortamlardaki değişimlere çok hassas olan canlılar bundan önemli oranda olumsuz etkileniyor. Küresel ısınma deniz sularındaki oksijen miktarını azaltması sonucu balıklar yaşayabilecekleri daha serin sulara göç etmeye başlıyor. Bazı canlılar yeni ortamlara uyum sağlamaya çalışırlarken birçoğunun ise soyları tükeniyor. Küresel ısınmaya neden olan fosillerin yakılması ise tüm dünyada aralıksız sürüyor. İkliim zirveleri yapılıp buna karşı birçok kararlar alanlar zirvelerin ardından alınan kararları uygulamak adına aynen Türkiye’de olduğu gibi hiçbir adım atılmıyor. Balon balıkları Türkiye kıyılarını işgal ederken mevcut iktidar iklim zirvelerinde alınan kararları uygulamadığı gibi bu konuda da hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ