6 Şubat depreminden sonra Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelen ‘Kürdistan’ logolu 300 milyon dolarlık yardım malzemelerinin Kızılay ve AKP yöneticileri ile kaymakam organizasyonuyla çalındığı ifade edildi. Olayla ilgili soruşturmada Kızılay şube başkanı ve 8 kişi tutuklandı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, 6 Şubat depreminden sonra Federe Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen yardımların düzenlenen sahte evraklarla gümrükten geçirildiği ve deprem bölgeleri dışındaki illerin depolarına götürüldüğü iddiaları üzerine soru önergesi verdi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması talebiyle verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Son günlerde ise seçim bölgem Şırnak’ta, Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) Barzani Yardım Vakfı (BCF) tarafından gönderilen milyarlarca dolar değerindeki yardımların düzenlenen sahte evraklarla gümrükten geçirildiği, deprem bölgelerine değil başka illerdeki depolara götürüldüğü iddiasıyla bazı tutuklamalar gerçekleşmektedir.”
‘Kürdistan’ tahammülsüzlüğü fırsata çevrilmiş
Soru önergesinde “Federe Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen yardımların Silopi Kızılay Şube Başkanı Murat Tatar, kimi AKP’li yöneticiler ve dönemin kaymakamının da içinde olduğu bir grup tarafından organize edilerek çalındığı ve bu olayda tedbir amaçlı Şırnaklı şoförlerin kullanıldığı” ifade edildi.
Bazı şoförlerle birlikte Silopi Kızılay Şube Başkanı Murat Tatar’ın tutuklu olduğu dosyada kısıtlılık kararının bulunduğu, bazı şoförlerin ise konuşmaması, suçu üstlenmesi adına tehdit edildikleri ifade ediliyor.
Önergede deprem döneminde Federe Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen yardımların dijital medyada görünür olması ile yardım kolilerinin üzerinde bulunan ‘Kürdistan’ logolarının kimi milliyetçi siyasilerin hedefi olması sebebiyle kolilerin değiştirildiği, ‘Kürdistan’ tahammülsüzlüğünün milyar dolarlık deprem yardımlarının çalınmasına, kolilerin değiştirilerek yardımların başka yerlere aktarılabilmesine zemin hazırladığına dikkat çekildi.
Kızılay’ın Silopi şubesi neden kapatıldı?
Soru önergesinde 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerden sonra Kızılay resmî sitesinde 02.02.2024 tarihli ilanla Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulunun “25.01.2024 tarih ve 1 sayılı kararı” ile Şırnak/Silopi Şubesinin kapatıldığı ancak gerekçede şubenin kapatılması hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekilerek şu sorulara cevap istendi:
- Sahte evrak düzenleyip Silopi Kızılay Şubesi iş birliğinde deprem yardımlarını gümrükten geçirilmesini organize ettiği belirtilen kamu görevlileri ve kişiler kimlerdir?
- Çalındığı belirtilen yardımın değeri tespit edilebilmiş midir?
- Şırnak/Silopi Kızılay Şubesinin kapatılma gerekçesi nedir?
- Irak Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen tırların Türkiye’ye geldikten sonra organize eden Kızılay veya diğer kamu kurumlarındaki sorumlular hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
- Deprem döneminde Irak Kürdistan Bölgesi’nden gelen yardım kolilerinin üzerinde Kürdistan yazılı logoların bulunması nedeniyle değiştirildiği iddia edilmiş ve konu basına da yansımıştı. Bu iddialar gerçek midir? Gerçek ise bu kararı kim vermiştir? Koliler kimler tarafından değiştirilmiştir?
- Deprem yardımlarının taşınmasında kullanılan şoförlerin susmaları ya da suçu üstlenmeleri için tehdit edildikleri doğru mudur?
Kızılay Başkanı ve 8 kişi tutuklandı
Barzani Yardım Vakfı’nın (BCF) yardımların nereye gönderildiğine dair bilgi istemesiyle yardımların Kızılay’ın şube Başkanı Murat Tatar ve ona bağlı bir grup tarafından çalındığı ortaya çıktı. Başlatılan soruşturmada Murat Tatar’la birlikte 7 şoför ve ismi öğrenilemeyen bir Kızılay yöneticisi tutuklandı, 5 şoför hakkında ise tutuklama kararı verildi. Dosyaya kısıtlılık kararı getirildiğini söyleyen Newroz Uysal Aslan, “Devlet gizlemek, korumak, saklamak istediği konular ile ilgili dosyalara kısıtlılık kararı getiriyor,” dedi.
HABER MERKEZİ