AKP, MHP ile yapacağı yerel ittifakın risklerini değerlendiriyor. Buna göre, genel seçimde alınan yüzde 53’e ulaşılamayabilir, yerel tepki olabilir. AKP’nin MHP’ye karşı elini güçlü tutmak istediği yorumları da yapılıyor
Türkiye ekonomik ve siyasi krizin gölgesinde 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarının ekonomik krizi “dış güçler” e havale ederek olası etkilerini kontrol altına almaya çalışacağı, hamaset ağırlıklı bir gündemle yerel seçime hazırlanacağı belirtiliyor. AKP’nin bir diğer gündemi ise MHP ile ittifak. AKP, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçimde de ittifak mesajının ardından olası ittifakın sonuçlarını değerlendirdi. Yerelde ittifakın kolay olmayacağı ve ‘risk taşıyacağı’ kaydedildi. AKP’nin ayrıca bu riskleri MHP’ye istediğini kabul ettirmek için de kullanacağı kaydediliyor.
Riskler kaygılandırıyor
AKP, genel seçimlerde MHP ile yaptığı ‘Cumhur İttifakı’nı yerel seçimlerde uygulamayı tartıştı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, bir TV programında, “Genel seçimde bu yapılabilir ancak yerelde bunun zorluğu var. Bizim MHP ile olan birlikteliğimiz devam etmeli ancak yerel seçimdeki tüm işlemler risk taşıyor” dedi. AKP kurmaylarından edinilen bilgiye göre ‘risk’ olarak ifade edilen konular yapılan çalışma ile masaya yatırıldı. Riskin gerekçesi olarak da, “yerelde ittifak için yasa olmaması”, “partinin bir ilde aday göstermemesi durumunda parti kimliğinin göreceği zarar”, “Türkiye genelinde oy kaybı yaşanabileceği”, “karşı tarafın adayına razı olma” gibi tespitler gösterildi. Tüm bu risk ve değerlendirmeler MYK ve MKYK toplantısında ele alınarak, ekim ayında tutum belirlenecek. AKP kurmaylarının genel seçimde yüzde 53 oy alan Cumhur İttifakı ile aynı orana ulaşmanın zorluğuna dikkat çekerek “Matematiksel bakmak yanlış” dediği de kaydediliyor.
Kayyumlar aday olabilir
AKP yerel seçim stratejisini de belirlemeye başladı. Buna göre güçlü olmadığı, muhalefette bulunduğu yerlerdeki adaylar öncelikle açıklanacak, daha sonra “güçlü” olunan yerlerdeki adaylar ilan edilecek. Ekim ayı ortasından itibaren komisyonlar çalışmaya başlayacak ve il/ilçe bazlı çalışmalar tamamlanacak. Öte yandan Milliyet’in haberine göre AKP, HDP geleneğinin ezici çoğunlukla kazandığı Kürt illerinde belediyelere atadığı kayyumlardan bazılarını aday yapabilir. Ancak bu sayının 1-2 ile sınırlı olacağı, AKP’nin kayyumların aday yapılmasının ters tepmesinden çekindiği yorumları yapılırken, iktidarın göstereceği tüm adayların zaten kayyum olduğu yorumları da yapılıyor. AKP’nin milletvekillerine de ‘sayının kritik olması’ nedeniyle belediye başkan adaylığını kapattığı öne sürülüyor.
‘Meclis değil tek adam iç tüzüğü’
AKP’nin sunmaya hazırlandığı yeni TBMM iç tüzüğünü değerlendiren CHP’nin TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “AKP iç tüzük konusunda sabıkalı. Bu getirilecek düzenlemelere nasıl güvenelim? Parlamento bir kanun fabrikası değil. Modern ülkelerde ortak akılla toplumun tüm kesimlerinin sesi dikkate alınarak kanun yapılır. Öncelikle AKP’nin parlamentoyu kanun fabrikası görme mantığının değişmesi gerekir. Siyasi partilere danışılmadan yapılacak olan bu iç tüzük değişikliği parlamentonun iç tüzüğü değil, AKP’nin ve tek kişinin tüzüğü olabilir” dedi.
Erdoğan ABD yolcusu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23-27 Eylül’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için ABD’de olacak. Birleşmiş Milletler’de Genel Kurul’a hitap eden ilk konuşmacı Brezilya Cumhurbaşkanı Michel Temer olacak. Temer’in ardından kürsüye ABD Başkanı Donald Trump gelerek bir konuşma yapacak. Geçici programa göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını 25 Eylül’de Brezilya, ABD ve Ekvador devlet başkanlarının konuşmalarının ardından 4. sırada yapacak. Erdoğan ardından 27-29 Eylül’de Almanya’ya bir ziyaret gerçekleştirecek.
HABER MERKEZİ