Alevi köyü olarak bilinen Aşağısallıpınar köyünde, cami inşası başladı. Köylüler, 1913’den beri buna direndiklerini belirterek ‘Cami projesiyle bölgenin kültürel dokusunu bozmaya çalışıyorlar’ dedi
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı 38 haneli Aşağısallıpınar Köyü’ne kaymakamın hizmet getirme sözü karşılığında cami yaptırılmasına köylüler tepki gösterdi. Köylüler, kaymakamın diretmeleri sonucu ‘Alevi köyü’ olarak bilinen yerleşim yerine yapılan caminin köyün dokusunu bozarak ‘asimilasyona’ neden olacağını söylediler.
Pirha’dan Ersin Özgül’ün haberine göre, İzmir’de toplanan tepkili köylüler cami yapma projesini kabul etmediklerini söylerken, Aşağısallıpınar muhtarı Kutlay Emelet ise, cami yapımında kimseye danışılmadığına dikkat çekerek Sarıkamış Kaymakamı’nın, “Bu köye cami yapılacak. Camisiz hiçbir köy kalmayacak” dediğini aktardı.
‘Cami yapılırken sormadılar’
Köylerinde yapımı devam eden cami inşaatına dair bilgilendirmede bulunan Aşağısallpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Candan, 1913 yılından beri köylerine cami yapılmasında ısrar edildiğini ancak buna karşı sürekli direndiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
“1913 yılından beri köyümüz var. Bu yıldan itibaren baskı ve zulme karşı gelen muhtarların hepsi dik durmuştur. Cami yapılmamıştır. Biz bu saatten sonra asimile olmak istemiyoruz. Caminin yapılması ile asimilasyona başlanacak. Hoca zoru ile çocuklarımız kuran kursuna gönderilecek. Bu proje 1982 Anayasası’ndan beri var. Alevi köylerine cami yapıp sünnileştirmek isteniyor. Köyde bir iş yapılacaksa bizleri ararlardı. Ama cami yapılırken sorma gereği duymadılar. Köyümüze cemevi yapılsaydı bütün herkes yardım edecekti” diye konuştu.
‘Amaç köyün dokusunu bozmak’
“Daha önceki kaymakamlar da köye altyapı, yol yapılmasını isteyen muhtara cami yapılması karşılığında bu hizmetlerin geleceğini söylüyor” diyen Aşağısallıpınar köylülerinden Hasan Yalçınkaya, cami projesinin amacının köyün Alevi dokusunu bozmak olduğuna vurgu yaptı. Yalçınkaya şunları ifade etti:
‘Tek cami olmayan köy bizim köyümüz’
Köyün dokusunun bozulmaya çalışıldığını vurgulayan Yalçınkaya, “Kaymakam, daha önceki muhtara cami yapılmasını teklif ediyor ama muhtar kabul etmiyor. Köye altyapı, yol yapılmasını isteyen muhtara cami yapılması karşılığında bu hizmetlerin geleceğini söylüyor. O bölgede tek cami olmayan köy bizim köyümüzdür. Bu projeyi istemiyoruz, karşıyız. Diyanet’in kaldırılmasını istiyoruz. Diyanet demek şeriat üretmek demektir. Aleviler hakkında da çok sağlıklı düşünmüyorlar. Alevilerin yeri camidir, diyorlar. Gezi’deki Alevi çocuklarının ölümünde eli kanlı olanlar köyümüzde birinci parti seçiliyor. Köyümüzde bir ümmet toplumu yetiştirmek istiyorlar. Umarız en kısa sürede köylülerimiz aklı başına gelir ve onurlu davranarak bu hatadan geri dönerler” ifadelerini kullandı.
PirHa