Maraş Katliamı’nın 40. yıldönümünde bugün kentte anma gerçekleştirilecek. Valiliğin yasak kararını tanımayacaklarını vurgulayan Alevi temsilcileri, katliamla yüzleşilmeden yeni bir gelecek inşa edilemeyeceğini kaydetti
Maraş’ta 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında en az 111 kişinin katledilip, Alevi ve solculara ait yüzlerce ev ve işyerinin yakılıp yağmalandığı katliamın 40. yıldönümünde bugün kentte yapılacak anma valilik tarafından yasaklandı. Her yıl bu yasaklamalar ile karşılaştıklarını belirten Alevi kurum başkanları katliamın unutturulmaya çalışılmasının yeni katliamlara zemin hazırlayacağının altını çizerek, yasaklara rağmen anmayı gerçekleştireceklerini söyledi. “İnsanlığa yönelik işlenen suçlar unutturulur ise yeni katliamlara zemin hazırlanır” diyen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, yasaklamaya rağmen katledilenleri anacaklarını vurguladı. Güzelgül şöyle konuştu: “O yüzden Maraş’ı ne unutacağız ne de unutturacağız. Ne talipler, ne pirler kolay yol yürümedi. İkrarlı ve adaletli duruşu her dönem egemenleri rahatsız etti. Onların oyunları ile baş edemedik ama bizi de yolumuzdan çeviremedi. Maraş’ta yüzlercesi katledilmiş, yerinden yurdundan sürülmüş ve işyerleri yağmalanmıştır. Laik, demokratik bir ülkede eşit haklarla Maraş’ta bir arada yaşama inancından da vazgeçmeyeceğiz. Katliamlarla yüzleşilmesini istiyoruz. Yüzleşmedikçe de yeni bir geleceği inşa edemeyiz. Valiliğin verdiği kararı asla tanımıyoruz. Oraya gidip anmamızı yapacağız.”
‘Maraş’ta olacağız’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan da valiliğin dışarıdan anmaya gelenleri Maraş halkı ile buluşturmak istemediğine dikkat çekerek, “Maraş’ta şimdiye kadar izinli bir anma yapılmadı. Maraş Valiliği, rutin bir ayı kapsayan bir karar alıyor ve o ay içerisinde Maraş’ta her türlü anmayı yasaklıyor. Geçen yıl ve önceki yıl da bu yasaklamalar yaşandı. Ama biz Maraş’a gidip anmamızı yapacağız. Valilik, Maraş anmasında dışardan gelenleri buluşturmak istemiyor. Açıklamasının altındaki neden budur. Bizlere, ‘Maraş farklı bir yerdir, yaraları kaşımayın’ diyorlar. Oysa ki katliam ile gerek Maraş halkı ve gerekse devlet yüzleşse böyle bir sorun ortadan kalkar” diye konuştu.
‘Her yıl aynı zulüm’
Her sene anmalarda Alevilere bu zorlukların çıkarıldığını söyleyen Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir ise her şeye rağmen demokratik haklar içinde anmayı gerçekleştireceklerini belirtti. Demir, “Bu yasaklar her sene devam ediyor. Yasaklanmanın kaldırılması ve insanlar rahat gelip gidebilsin diye bakanlık ve valilik ile bir telefon görüşmesi yapmıştık. Ama bakanlık böyle bir talimat veriyor ve biz her yıl Maraş’a gelirken bu zulmü yaşıyoruz. Oysaki hiç yasak koymadan serbest bıraksalar insanlarımız sıkıntısız olarak katledilen canlarımızı anıp, açıklamadan sonra dönüp gidiyor” dedi.
‘Yasak bizi bağlamaz’
“Katliamdan sonra Alevilerin vicdanına dokunacak herhangi bir adım atılmadığı gibi tam tersi Alevileri ötekileştirerek anmaları bile yasaklama mantığıyla devam etti” diyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz ise kararı tanımadıklarını söyledi. Tüm yasaklara rağmen özellikle yerelde yaşayanların anmayı sahiplenmeleri çağrısında bulunan Deniz şunları söyledi: “Devletin katliama bakış açısı hiçbir zaman değişmedi. Katliamdan sonra Alevilerin vicdanına dokunacak herhangi bir adım atılmadığı gibi tam tersi Alevileri ötekileştirerek anmaları bile yasaklama mantığıyla devam etti. Bu yasaklama devlete aittir bizi bağlamaz. Çok ciddi acılar yaşandı, bedeller ödendi. Alevi kurumları olarak yine şehitlerimizi anmaya devam edeceğiz.”
İSTANBUL/PİRHA