Filistin’deki kadınların özgür ve onurlu bir yaşam için mücadele verdiğini belirten Amal Wahdan, Filistin’in işgalini ‘eril bir işgal’ olarak tanımlayarak, ‘Dünya kadınları insanlığa ve kadınlara karşı her türlü baskıyı sona erdirmek için birleşmelidir’ dedi
İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar, 7 Ekim 2023 tarihindeki Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı saldırısıyla yeni bir boyut kazandı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 43 bin 972’ye, yaralı sayısının da 104 bin 8’e yükseldiği kaydedildi. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin yayımladığı raporda, Gazze’de yerinden edilen 1.9 milyon kişinin yaklaşık 1 milyonunun kadın olduğu bildirildi. Göçe zorlanan kadınların en büyük sorunu “mahremiyet ve hijyen” olurken, saatte iki annenin hayatını kaybettiği kaydedildi. BM Nüfus Fonu (UNFPA), çatışmaların şiddetlendiği ilk aylarda Gazze’de 45 bin hamile ve 68 bin emziren kadın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.
Kürt sorununda olduğu gibi Filistin sorununun çözümsüzlüğü de Ortadoğu’da yaşanan kaosu derinleştiriyor. Filistin’de bitmek bilmeyen çatışmaların etkisini en fazla yaşayan kesim ise hiç kuşkusuz kadın ve çocuklar. İşgal altındaki Batı Şeria’nın El-Bireh kentinde yaşayan Filistinli Amal Wahdan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolasıyla değerlendirmelerde bulunuldu.
‘Kadınlar başından beri siyonist rejime karşı mücadeledeydi’
Tek Demokratik Filistin Devleti Meclisi (One Democratic State of Palestine Assembly) Koordinatörü olan Amal Wahdan, Birinci İntifa sırasında İsrail güçleri tarafından ev hapsine maruz kaldı, tutuklandı ve sınır dışı edildi.
Çatışmaların tarihine değinerek değerlendirmesine başlayan Amal Wahdan, “Oslo Anlaşması’ndan önce halk ayaklanması yönünde ilerleyen 1987’deki Birinci İntifa’da makineli tüfekler ve bombalar gibi ağır askeri araçlar kullanılmadı ve çok da başarılı oldu. Çünkü toplumun tüm kesimleri özellikle de kadınlar bu ayaklanmaya katılmıştı. Çünkü sendikalarımız vardı; kadın sendikaları, öğrenci sendikaları, işçi sendikaları ve doktorlar, avukatlar için sendikalar vb. Bu noktada Filistin Ulusal Hareketi her türlü ulusal mücadele ile donatılmıştı ancak silahlı mücadeleden değil halk ve pasif mücadeleden bahsediyoruz. Ve tabii ki kadınlar başından beri siyonist rejimin sömürgeci varlığına karşı ulusal mücadelenin hem ulusal hem de sosyal bir mücadele olduğu sloganını yükseltti” diye belirtti.
Sömürgeci güçlerin kendilerini Yakındoğu ve Uzakdoğu’ya bağlayacak bir bölge istediğini belirten Amal Wahdan, siyonizmin buradan yayıldığını söyledi.
Kadınların en büyük düşmanının sömürgeciler olduğunu dile getiren Amal Wahdan, buna karşı kadınların kitle hareketlerinin her kademesinde önemli roller üstelenip, büyük işler başardıklarını belirtti.
‘Oslo’dan 31 yıl sonra görebiliyoruz’
İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması’nı hatırlatan Amal Wahdan, bu yıldan sonra işlerin değiştiğini söyledi. Amal Wahdan, “Barış anlaşması için yükseltilen sloganlar ki; bu bir barış anlaşması değildi tam bir yıkımdı. Ulusal mücadelemizin tam bir yenilgisiydi. 31 yıl sonra ulusal mücadeleden ve silahlı mücadeleden geri çekilmenin sonucunun ne olduğunu görebiliyoruz. İsrail, müzakerelere başlamadan önce Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) silahsızlanmasını koşmuştu. Bugüne geldikçe daha fazla bedel ödedik. Bugün tüm topraklar İsrail’in kontrolü altında. Örneğin; bugün Gazze’ye yönelik savaş, tüm insanlar için ama özellikle kadınlar için bir yıkımdır. Bu savaş bir halkın yok edilmesidir. Örneğin; hastaneler gibi halka temel hizmet sağlayan tüm sektörler neredeyse tamamen zarar görmüş durumda. Örneğin doğum sırasında kadınlar, sadece hastanelerde değil mülteci olarak yaşadıkları çadırlarda da korkunç bir süreçten geçmek zorunda kalıyorlar. Çünkü bir bölgeden başka bir bölgeye göç ettiler” diye belirtti.
İsrail saldırılarının Hamas’a değil tüm halka karşı olduğunu ifade eden Amal Wahdan, “Bu, ABD liderliğindeki batı dünyasının büyük ve küresel planının bir parçası. Gazze ve Akdeniz’de gaz ve petrol olduğunu biliyorsunuz. Bu durum Lübnan için de geçerli ve Suriye’ye de uygulandı. Çok kutuplu ve ABD tarafından temsil edilen tek kutuplu sistem arasındaki küresel savaşın kurbanı haline geliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Hamas’ın değil direnişin destekçisiyim’
Amal Wahdan, “Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasına, temel insan haklarına, eşitlik ve adalete, kadın ve çocuk haklarına inanıyorum. Hamas’ın destekçisi değilim ama direnişin destekçisiyim. 7 Ekim, Filistinlilerin mücadelesinde bir dönüm noktası oldu. Gazze’deki direniş sadece Hamas’tan ibaret değil. Sahada savaşan en az 7 grup var ve bunların bazıları laik, bazıları Marksist. Hepsi dindar, İslami gruplar değil, ama hepsinin amacı aynı. Silahlı mücadele, Filistin halkı için bir haktır ve mücadele hakkımızı ya da İsrail işgaline karşı savaşma hakkımızı her türlü araçla savunmalıyız” diye konuştu.
Türkiye-İsrail ilişkilerine dikkati çeken Amal Wahdan, “Türk istihbaratı ile İsrail istihbaratı arasındaki ilişkinin hiç durmadığını, her iki taraf arasında devam ettiğini ve İsraillilere yardımcı olduğunu biliyoruz. Ancak ne yazık ki Filistinliler için Türklerin bu rolü o kadar net değil. Türk halkını manipüle ediyorlar. Filistin halkını da manipüle ediyorlar” dedi.
’50 yıl geriye gittik’
Filistin’de Oslo’dan sonra kadını koruyan tüm toplumsal değerlerin geriye gittiğini dile getiren Amal Wahdan, “Örneğin; fuhuş kurumsallaşmış gibi. STK’lardaki Filistinlilerin çoğu eskiden Marksist ve sol partilerden geliyordu ama şimdi batı çevresi tarafından sübvanse edilen ve finanse edilen programlar yürütüyorlar. Yüzyılın başından beri Filistinli kadınlar, siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda bir ilerleme görüşüne sahipti. Bizim de Türkiye’de sizin gibi geleneksel bir mücadelemiz var. Batılı aklın ve batılı kadın gündeminin toplumumuza uygulanmasına ihtiyacımız yok. Tüm toplum için, kadınlar ve çocuklar için bugünümüzü ve geleceğimizi yönetebiliriz. Dolayısıyla STK’ların bu sızması kadınları etkiledi. 60’larda, 70’lerde ve 80’lerde olduğu gibi gerçek bir kadın hareketimiz yok. Bu ortadan kalktı ve maalesef STK sisteminin bir parçası haline geldiler. STK’lar hükümet gibi çalışıyor çünkü fonları var. Bazen hükümetin yeterli fonu yoktur ama STK’ların yeterli fonu vardır. Bu da insanların zihnini ve gündemini yozlaştırmak için kullanıldı” diye belirtti.
‘Kadınlar tarafından yürütülen girişimler var’
Tüm bu gerilemeye rağmen kadın ve çocuk haklarıyla ilgili çalışan, raporlar hazırlayan kadınlar olduğunu dile getiren Amal Wahdan, “Savaş bölgelerinde kadınlar tarafından yürütülen girişimleri bulabileceğiniz pek çok parlak örnek var. Örneğin Gazze’de, muhtaç insanlara yemek sağladıkları, hizmet sundukları açık mutfakları var. Sığınma evlerinde kadınların nasıl sorumluluk aldıklarını, çocuklara nasıl baktıklarını görebilirsiniz. Özellikle kadın öğrenciler zaten mükemmel, çok büyük sorumluluk alıyorlar. Onlar savaşıyorlar, onlar direniş savaşçıları. Filistin hafızası için bir müzemiz var. Belgeliyoruz ve aslında 1948’de yaşanan ve sonrasında her şeyin üzerine inşa edilen Filistin’i anlatan müze kurma sürecindeyiz. 7 Ekim’den bu yana tüm çalışmalarımızı değiştirdik. 1948’de yaşananlarla bu 13 ayda Gazze’de yaşananlar arasında bağlantı kurduk, videolar çekiyoruz. Avrupa’daki ve Amerika’daki diğer insanlarla bağlantı kuruyoruz ve oradaki kadınlarla birlikte çalışmaya başladık” ifadelerine yer verdi.
‘Gelecek hakkında konuşmadan ateşkes hakkında konuşamayız’
“Bu savaşı sona erdirmenin tek yolu da bu sömürgeci varlığı ortadan kaldırmaktır. Gelecek hakkında konuşmadan ateşkes hakkında konuşamayız” diyen Amal Wahdan, sömürgeci siyonist varlığın kendisi sadece Filistinlileri değil, Türkiye de dahil olmak üzere tüm bölgeyi tehlikeye attığını belirtti.
‘Özgürlük ve bağımsızlık içinde yaşamak istiyoruz‘
Kadınların aynı zamanda toprağın koruyucuları olduğunu belirten Amal Wahdan, şöyle devam etti:
“Şimdi zeytin mevsimindeyiz. Kadınlar, erkeklerle birlikte zeytin ağaçlarını yerleşimciler tarafından yakılmaktan koruyorlar. Muhtemelen zeytin ağacına sarılan bir kadın resmini görmüşsünüzdür. Biz yaşam kültürüne değer veriyoruz, çünkü yaşamı seviyoruz, onurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Özgürlük ve bağımsızlık içinde yaşamak istiyoruz. Bu yüzden çocuklarımızı direnmeleri için veriyoruz. Onları yaşam için veriyoruz. Geride kalan insanlar onurlu ve özgür bir şekilde yaşayabilsinler diye veriyoruz.
Bu işgal eril bir işgaldir. Bu dünyayı yönetenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşuyor. İster Beyaz Saray’da, ister Avrupa Birliği’nde, isterse de burada İsrail toplumunda olsun erkekler çoğunluktadır. Her yerde kendimizi, savaş üreten ya da yürüten erkeklere karşı mücadele ederek savunuyoruz. Bu savaşlar nüfusun yüzde 5’inin çıkarı için yapılıyor.
‘Kadınlar birleşmeli’
Dünya kadınları insanlığa ve kadınlara karşı her türlü baskıyı sona erdirmek için birleşmelidir. 25 Kasım kadınlar için birlik, her türlü baskıyı, terörü ve şiddeti ortadan kaldırmak için çabalarını birleştirerek özgürlüklerini, onurlarını ve insanlıklarını korumak ve muhafaza etmek için birlik anlamına geliyor. Şiddet terörizmden kaynaklanır. Dolayısıyla savaşlara göz yuman ve diğer insanları öldürmek için silah üreten tüm siyasi sistemleri ortadan kaldırırsak kadınlar ve dünyanın özgür insanları için de büyük bir iş yapmış oluruz.”
Haber: Hivda Çelebi-Zemo Ağgöz \ MA