Amed’de hekimler öncülüğünde başlatılan imza kampanyasına 269 sivil toplum örgütü katıldı. Kampanyanın imzacıları, sürece dahil edilme talebinde bulunarak, barış için örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Kürdistan kentlerindeki odaları, Çand Amed Kongre Merkezi’nde dün düzenledikleri basın toplantısıyla ‘Barış ve Demokratik Toplum’ sürecine dair taleplerini açıklayarak, imza kampanyası başlattı. Başlatılan kampanyaya aralarında emek ve meslek örgütleri, dil ve kültür dernekler, kadın derneklerinin de olduğu 269 sivil toplum örgütü destek vererek, hazırlanan ortak metne imzacı oldu.
Kampanyaya imzacı olan demokratik kitle örgütleri temsilcileri, süreç için çalışmalar yapmaya hazır olduklarını belirtti.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, tabip odası olarak böyle bir öneri geliştirdiklerini ve bunun da kurumlar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.
Barışın toplum inşasının temeli olduğunu kaydeden Veysi Ülgen şöyle konuştu:
“Bu süreç bizim için bir fırsat oldu. Savaşın bitmesi ve silahların bir daha ortaya çıkmaması için çok önemli bir süreç var. Savaşanlar barış için adım atıyor. Onlar adım atarken biz hekimler, odalar, kurumlar sessiz kalamayız. Barış, demokratik kurumların desteklemesiyle gerçekleşebilir. Barış savaşanların, siyasetçilerin, devletin görevi değil, hepimizin görevi.”
‘Komisyona dahil edilmeliyiz’
Veysi Ülgen, başlattıkları imza kampanyası ile başlayan süreçte grup çalışmaları, eylem ve açıklamalar ile bilinçlendirme çalışmaları yapacaklarını belirterek, toplumun sürece katılımının önemli olduğunu şöyle vurguladı:
“Meclis’te kurulacak komisyona sivil toplum örgütleri de dahil edilmeli. Fikirleri, tavsiyeleri dikkate alınmalı. Daha önceki süreçlerde yapılan hatalardan ders çıkarmak gerekiyor. Barış için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu ülkeye barışın geleceğine inanıyoruz.”
‘Sürece dahil olmak için görüşmeler yapacağız’
Savaşın tüm halkları etkilediğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak şöyle konuştu:
“Bu metni imzalamakla kalmak istemiyoruz. Tüm demokratik kitle örgütlerinin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ve bu sürecin içerisinde olmadan hiçbir barışın onurlu ve kalıcı olmayacağını vurgulamak istiyoruz. Barış görüşmeleri savaşanlar arasında olur ancak kalıcı ve onurlu bir barış için tüm kesimlerin bu sürecin içerisinde olması şarttır. Barış ve Demokratik toplum inşasından bahsediyoruz. Sivil toplum olmadan, barış anneleri olmadan yüzleşmeler olmadan ‘Demokratik Toplum inşası’ mümkün değil. O yüzden bu sürece dahil olmak için toplantılar ve görüşmeler yapacağız. Biz aynı zamanda Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyesiyiz. Platform olarak da siyasi partiler ve Meclis Başkanı ile görüşme programımız var. Bu program dahilinde sürece dahil olma talebimizle üstümüze düşen neyse yerine getirmeye hazırız.”
‘Komisyonlarda yer almak istiyoruz’
40 yıllık çatışma sürecinin yarattığı yakıcı savaş ortamının çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden hatırlatarak, savaşın toplum açısından ciddi bir yük olduğunu belirten Batman Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Gündoğdu şöyle konuştu:
“Sağlıkçılar her zaman ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ dedik. Çünkü savaşın olduğu her yerde ölüm, yaralanma bulaşıcı hastalıklar artıyor. Sağlıklı koşullara ulaşım zorlaşıyor. Bizler de tabip odaları olarak sağlığın birinci koşulunun barış ortamının olduğunu savunuyoruz. Bu fırsattan faydalanarak, barışı güçlendirmek, taraflara güç verebilmek için imza kampanyası başlattık. Barışın bir an önce hayata geçmesi ve toplumun bu travmayı atlatabilmesi için çağrı yapacağız. Barış sağlığın belirleyicisidir, barışın olmadığı yerde sağlıktan da bahsedemeyiz.”
Mecliste kurulması planlanan komisyonun önemine değinen Ali İhsan Gündoğdu şöyle devam etti:
“Bu konuda örgütümüze düşen ne varsa elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Bu komisyon sadece siyasetçilerden oluşmamalı. Elbette Meclis çatısı altında kurulacak komisyonda milletvekilleri olacak ama geliştirme komisyonlarında mutlaka sağlıkçıların, psikologların, sosyal bilimcilerin yer alması gerekiyor. Barışın olduğu her yerde var olacağız. Talebimiz de bu komisyonlarda görev almak.”
‘Çözümün ortağı olmak istiyoruz’
Kampanya imzacılarından olan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, emek ve demokrasi örgütleri olarak barış için mücadele verdiklerini ifade etti.
Barışın sadece silahların ortadan kaldırılmasıyla sağlanamayacağını kaydeden Serhat Kılıç şunları söyledi:
“Adımların atılması gerekiyor. Adımların atılması için de sürecin toplumsallaşması gerekiyor. Toplum, tüm gücüyle çözüm için sürece dahil olmalı. Toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunuyoruz. Elimizi taşın altına koyalım. Biz demokratik kitle örgütleri olarak çözümün ortağı olmak istiyoruz. Sendikalar olarak, barış çağrısını örgütlü olduğumuz her yerde emekçilere taşıyacağız.”
Haber: Sema Bingöl / MA