Kürt sorununun çözümü için öncelikli adımın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması olduğunu belirten Amed’deki yurttaşlar, devlet ve iktidardan somut adım atması gerektiğini ifade etti
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 26 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile 23 Ekim ve 28 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelerin yankıları sürüyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti’nin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından 7 maddelik çözüm perspektifi kamuoyuna açıklandı, siyasi parti temsilcileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Amed’deki yurttaşlar yapılan görüşmeleri, devlet ve iktidarın yaklaşımına dair Mezopotamya Ajansı’ndan Şirvan Şilan Çil – Heval Önkol’a konuştu.
‘Somut adımlar atılmalı’
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a geçmiş pratiklerinden kaynaklı güvenlerinin kalmadığını belirten Mehmet Aydoğmuş, somut adımların atılmasını istedi. Aydoğmuş, “AKP, iktidara ilk geldiği ilk dönemler biraz iyiydi ancak sonrasından bataklığa battı. Şuan Erdoğan herkese zulüm ediyor. Kürt halkı olarak Önderimiz (Abdullah Öcalan) ne istiyorsa bizde onu istiyoruz. Barış ancak Öcalan özgür olursa veya ev hapsine alınırsa olabilir” diye belirtti.
‘Dürüst davransınlar’
Katledilen Apê Musa’nın 1961 yılında yazdığı Kürtçe şiirden dolayı yargılandığını anımsatan Dursun Özen, barış ve kardeşlik istediklerini kendilerine de bu konuda dürüst davranılması gerektiğini dile getirdi. Anadillerinde kamusal hizmet almak istediklerinin altını çizen Özen, “Anayasa’da Türklere ne veriliyorsa Kürtlere de aynısı verilmeli. Şartlar yerine getirilirse bizde barışa hazırız” diye belirtti.
Hüseyin Koçer adlı yurttaş, barışın olmasını, katliamların durmasını ve huzurun gelmesini istedi.
‘Özgürlükçü adımlar atılmalı’
Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün önemine dikkati çeken Esra Bars, “Cezaevleri şuan dolup, taşmış durumda. Özgürlükçü adımlar atıldığında Kürt sorunu gerçekten çözülmüş olur. Bir Kürt olarak ilkokulda İngilizce ders gördüm. Ama anadilim olan Kürtçe eğitim görmedim. 20 yaşındayım ve hala Kürtçeyi bilmiyorum. Bu benim eksikliğim olduğu kadar ülkenin de eksikliği” ifadelerini kullandı.
‘Barışta ısrarcıyız’
Tüm baskı ve zulümlere rağmen “barışta” ısrar ettiklerini vurgulayan Abdullah Karakaş, ancak bugüne kadar bu konuda somut bir adım atılmadığını söyledi. İktidarın ikili politikasına tepki gösteren Abdullah Karakaş, “Bir yandan kayyım atıyorlar, bir yandan çözüm diyorlar. Çözüm istiyorlarsa öncelikle hakkımızı versinler. Bu kadar mücadele ettik, boşuna mı ettik? Hakkımızı vermeden kabul eder miyiz?” diye sordu.
‘İlk adım Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüğü’
Kürt halkının taleplerinin net olduğunu ve bunun için somut adım atılması gerektiğini söyleyen Abdullah Ulaş, şöyle devam etti: “Somut adım atılmadan, hiç bir şey düzelmez. Birinci adımı Türkiye’nin atması lazım. İlk adım atıldığında karşı taraftan da muhakkak olumlu sonuç gelir. Türk ve Kürt ya birlikte hareket edecek ya da birlikte yok olacak. Başka alternatifi yok. Burada birlikte yaşıyoruz. Burası sadece bir milletin vatanı değil. Türk, Soran, Süryani, Ermeni vs. birçok insan var. Bu bölgede yaşayan birçok millet var. Dilimizi konuşmak istiyoruz. Türkiye devletinin atacağı ilk adım Abdullah Öcalan dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasıdır. Çözüm, bilgi getirip, götürmekle olmuyor. Karşı karşıya oturup konuşulmalıdır. Sonuç olacaksa olur, olmayacaksa olmayacak. Yunus Emre, ‘Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz’ diyor. Biz de ya bölüşeceğiz ya da bölüneceğiz. Bunun kaçarı yok. Söyleyeceğimiz tek şey bir birimizin elini sıkmak.”
“Nereye kadar böyle sürecek?” diye soran Maşallah Ece, “Hapishanelerin kapıları açılmalıdır. Devlet ilk önce Abdullah Öcalan’ı bırakmalı. Onu bırakırlarsa barış olur, bırakmasalar barış olmaz” dedi.
‘Hükümet söz vermeli’
Abdullah Öcalan’ın çözümde samimi olduğunu ancak AKP-MHP’nin yaklaşımının samimi olmadığını dile getiren Adil Baymış, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, olumlu adım atmaya ihtiyacı yok gibi Amed’e gelip ‘terörle mücadelemiz devam edecek’ sözlerini kullanıyor. Burada nasıl bir barış sürecinden bahsedebiliriz. AKP’de her hangi bir adım yok. Devamlı olayı farklı yerlere çekmeye çalışıyorlar. Somut adımların atılması lazım. Gazeteciler, siyasetçiler, öğretmenler tutuklanmasın. Artık yeter” diye belirtti. Amed’den sürekli savaş uçaklarının kalktığını söyleyen Baymış, “Kürtlere haklarının verilmesi, statüsünü kurması, kendi anadilleriyle konuşması lazım. Hükümetin kendisinin adım atması, bir söz vermesi lazım ki masaya oturulsun” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ