DSM Eş Başkanı İlham Ehmed, 2013 yılında Ankara’da üst düzey yetkililer ile yaptıkları görüşmeye dair dikkat çekici bilgiler paylaştı: Ankara sınırları koruma konusunda YPG’yi övdü, teşekkür etti
Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Konseyi Eş Başkanı İlham Ehmed, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı mesajı ve küresel güçlerin tutumlarına ilişkin Şarkulavsat’a konuştu. İlham Ehmed, Türkiye’nin yapmak istediği operasyona yeşil ışık yakılmasını beklemediklerini, ABD ve Rusya ile koordinasyon içinde hareket ettiklerini söyledi.
‘ABD saldırı istemiyor’
Bianet’in Şarkulavsat’a dayandırarak verdiği habere göre, İlham Ehmed, “Yeni bir askeri operasyon olmasını bekliyor musunuz?” sorusuna, “Beklemiyoruz. Türkiye’nin, gerek pazarlık yaparak gerekse başka yöntemlere başvurarak operasyonunu gerçekleştirmek için çeşitli yollarla onay almaya çalıştığını biliyorsunuz” yanıtını verdi. ABD’li diplomatlarla temaslarına dair bilgi veren İlham Ehmed, “Bize Türkiye’nin Suriye toprakları içinde herhangi bir askeri operasyona devam etmesine karşı olduklarını söylediler. Washington’ın, Türkiye’nin tüm bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atan eylemlerine karşı daha caydırıcı pozisyonlar almasını umuyoruz” dedi.
Moskova ile koordinasyon
Moskova’nın yaklaşımını da değerlendiren İlham Ehmed, “Rus güçleri, Türkiye sınırında gözlem noktaları olduğu ve Suriye topraklarında kara ve hava devriyeleri gerçekleştirdiği için şimdiye kadar daha fazla askerini karaya konuşlandırmadı. Ayrıca, Türkiye’nin olası saldırılarını püskürtmek için onlarla tam bir koordinasyon içinde olmaya çalışıyoruz. Moskova’nın sınırları korumak için ek önlemler alması gerekiyor” dedi.
Türk yetkililerle görüşme
İlham Ehmed, 2013’te üst düzey Türk yetkililerle yaptığı göürşmeye dair dikkat çekici bilgiler paylaştı: “Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye dosyasıyla ilgilenen yetkilileriyle görüştük. Sınır güvenliğini ve sınırın her iki tarafındaki insanların hayatını kolaylaştırmak için sınır kapılarının açılması konusunu ele aldık. Türk yetkililer sınırlarımızı koruma ve kontrol etme çabalarımızı övdüler ve bize teşekkür ettiler. YPG’nin bundaki rolünü de takdir ettiler ve ülkelerinin bölgelerimize bitişik güney sınırlarının güvenliğini, Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının kontrolü altında olan ve birçok ihlalin meydana geldiği, kaotik olarak nitelendirdikleri bölgelerle kıyasladılar. Ancak Türkiye’de hükümet ile PKK arasındaki barış sürecinin çökmesi, ardından 2014 yılında Kobani’de çatışmaların başlaması ve uluslararası koalisyonun kenti savunan YPG savaşçılarına askeri ve hava desteği sağlamasının ardından bize karşı tutumları değişti. O dönem Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat çıkıp Kobani’nin IŞİD’in eline geçtiğini söyledi. Fakat biz kazandık, halkımızın iradesi kazandı.”
Şam’ın tutumu
Şam’ın tutumuna dair de konuşan İlham Ehmed, “Türkiye’nin askeri operasyon başlatmasının engellenmesi konusunda ve ülke sınırlarının korunmasında sorumluluk alabileceğini bilen Şam hükümetinin tutumlarında bir yenilik yok. Kaldı ki sınırların korunması Şam’ın sorumluluk alanına giriyor. Moskova ile aramızdaki temaslar ise dışişleri ve savunma bakanlıkları düzeyinde kalmadı. Sınır koruma mekanizması konusunda bir takım uzlaşılar olacağını umuyoruz. Özellikle Rus güçleri ve rejim güçleri Halep kırsalında Kobani, Menbiç, el-Ureyme ve Tel Rıfat sınırları boyunca temas noktalarında konuşlandılar” değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ