Birleşik Karallık Başbakanı Boris Johnson, Brüksel’de 17 Ekim’de yapılan AB devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı liderler zirvesi sırasında Avrupa Birliği (AB) ile üyelikten çıkış (Brexit) için anlaşmaya vardı. AB liderleri anlaşmayı onayladı. Anlaşma, İngiltere ve Avrupa parlamentolarında oylanacak. AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında yeni anlaşmanın 4 ana unsurunu şöyle açıkladı: “Kuzey İrlanda, özellikle de mallar konusunda, AB’nin bazı kurallarına uymaya devam edecek. Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık’ın gümrük bölgesinde kalmaya devam edecek ancak AB’nin ortak pazarına ‘giriş noktası’ olacak. Ortak pazarın bütünlüğü muhafaza edilecek, İngiltere Katma Değer Vergisi’ne yönelik meşru istekleriyle ilgili olarak tatmin edilecek.
Kuzey İrlanda Parlamentosu, 4 yılda bir bu kurallara bağlı kalmayı isteyip istemediği konusunda karar alabilecek.” İngiltere basınının manşetlerinde Brexit için varılan yeni anlaşma yer aldı. Gazeteler, Johnson’ın henüz anlaşmayı Parlamento’dan geçirecek çoğunluğa sahip olmadığını ve bunu sağlamak için önünde zorlu bir 24 saatin bulunduğunu yazdı. Financial Times (FT) Johnson’ın anlaşması ile AB’de kalma seçeneklerinin olduğu ikinci bir referanduma gidilmesi gerektiğini yazdı.
The Daily Telegraph “Parlamento, bu fırsatı geri tepmemeli” dedi. The Times gazetesi, başyazısında milletvekillerine anlaşmayı kabul etmeleri çağrısı yaptı. The Guardian gazetesi Johnson’ın Avam Kamarası’nda yapılacak oturumda, tartışmaları “ya bu anlaşmayı kabul edin ya da anlaşmasız Brexit olur” eksenine oturtmak istediğini belirtti. Anlaşmayı “kumar” olarak nitelendiren gazetelerden The Financial Times, ikinci bir referanduma gidilmesi gerektiğini kaydetti.
LONDRA