Kürt sanatçı Hogir Ar’ın kişisel deneyimlerinden ve kolektif hafızanın derinliklerinden ilham alan sergisi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Mouches Volantes’te açıldı
Sanatçı Hogir Ar’ın kişisel deneyimlerinden ve kolektif hafızanın derinliklerinden ilham alan sergisi ‘Gotina Dawîn Ya Dayîka Min’ (Annemin Son Sözleri) Almanya’nın Köln kentinde bulunan Mouches Volantes’te açıldı. Sergi, bireysel ve toplumsal travmaları, Özgür Basın’a yönelik baskıları, toplumsal baskıyı ve direnişi ele alıyor. Şeyda Kurt’un küratörlüğünü yaptığı sergi 21 Mart’ta açıldı ve 26 Nisan’a kadar ziyaret edilebilir.
Direniş ve dayanışma temaları
Mouches Volantes galerisi tarafından sergiye ve sanatçıya dair şu açıklama yapıldı: “Sanatçı, çocukluğunun zorlu deneyimlerine kök salmış bir hikâye anlatır. Bu sürecin çıkış noktası, sanatçının annesinin sözleridir ve bu sözler serginin ana temasını oluşturur: “Yolun ya mezara ya da hapse çıkar.” Bu sözler, sanatçının hayatındaki tekrar eden döngüleri ve o dönemin karanlık gerçekliklerini yansıtır. Sanatçının büyüdüğü Kuzey Kürdistan bölgesinde Kürt halkı yıllarca kültürel, sosyal ve politik baskılara maruz kaldı. 1980’ler ve 1990’larda yaşanan çatışmalar, zorunlu göçler, faili meçhul cinayetler ve yoğun askeri kontrol, bireysel ve toplumsal travmalara yol açtı. Bu bağlamda Hogir Ar, eserlerinde devlet yapısını, toplumsal normları ve ataerkil sistemleri eleştirirken aynı zamanda direniş ve dayanışma anlarını vurgular. Sergideki eserler, sanatçının hayatını şekillendiren travmalardan ve olaylardan ilham almıştır: Kayıplarını arayan Cumartesi Anneleri’nin (Dayîkên Şemîyê) barışçıl mücadelesi, zorunlu göç deneyimi, mülteci olarak yaşam ve toplumsal eşitsizlikler. Bu temalar, sanatçının eserlerinin temelini oluşturur.
Kolektif hafıza
Sergi sadece kişisel bir anlatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda direniş, sorgulama ve iyileşme süreçleri üzerine bir düşünme alanı da sağlar. Roller ve anlatılar birbirine karışır: Anlatıcı sanatçının kendisi mi, annesi mi, Cumartesi Anneleri mi yoksa hepsi birden mi? Yoksa bu hikâye anonim bir kolektif hafızaya mı aittir? Sanatçı, kişisel ve kolektif hafızanın kesişim noktalarında yeni bir anlatı yaratır ve izleyiciyi hem meydan okuyan hem de düşündüren bir yolculuğa davet eder.”
Hogir Ar kimdir?
Hogir Ar, Heidelberg’de yaşayan, kavramsal sanat, enstalasyon, performans ve heykel alanlarında çalışan disiplinler arası bir sanatçıdır. Sanatsal yolculuğu, Êlih (Batman) şehrinde başlamıştır. 14 yaşında, sürgün, özlem ve kimlik arayışı gibi temaları ele alan Mavi Sürgün adlı bir şiir kitabı yayımlamıştır. Êlih’teki Kürt Dil Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde aldığı eğitim, Dengbêj geleneği (müzikal hikâye anlatımı) ile derinlemesine ilgilenmesine olanak sağlamıştır. Bu süreç, onu sözlü tarih ve baskı altındaki bir dilin aktarımı üzerine düşünmeye yönlendirmiştir. Hogir Ar’ın sanatı, sömürgeciliğin sürekliliği, kolektif hafıza ve iyileşme süreçlerine odaklanır.
HABER MERKEZİ