istanbul’da bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde yeni dönem kurs kayıtları başladı. MKM eğitmenlerinden müzisyen Yeşil, 6 yaşından itibaren eli enstrüman tutan herkese kapılarının açık olduğunu söyledi
Kürt kültürünün gelişimine önemli katkılarda bulunan, birçok ilke imza atan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) kısıtlı imkanlara rağmen müzikten sinemaya, tiyatrodan folklora, danstan operaya birçok alanda profesyonel eğitimler veriyor. 28 yıl önce İstanbul’da kurulan MKM’nin çalışmaları genişleyen kadrosu sayesinde pek çok şehirde sürüyor. Yeni dönem kayıtlarının sürdüğü İstanbul MKM eğitmenlerinden müzisyen Talat Yeşil, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kayıtlar başladı
Ülke atmosferinin ağırlığının kültürel faaliyetlerine de yansıdığını belirten Yeşil, bu yüzden kursların 20 gün gecikmeyle başladığını söyledi. Yeni dönemde müzik alanında gitar, keman, yan flüt, bağlama, piyano gibi kursların açıldığının bilgisini veren Yeşil, “Haftada 2 gün kurs veriyoruz. 8 eğitmen arkadaşımız var. Ortalama 70 ile 100 arasında öğrenci kapasitemiz var. Yıl içinde yeni kayıtların gelişimi ile bu potansiyel yükselerek devam ediyor sezon sonuna kadar. Bu atölyelere katılan öğrencilerimiz için atölyeler, etkinlikler düzenliyoruz. Geldikleri seviyeleri artırmak için” dedi.
Anonim eserler kaydediliyor
Kurslarında herhangi bir kısıtlama olmadığının altını çizen Yeşil, 6-7 yaşından itibaren eli enstrüman tutan herkese açık olduklarını söyleyip, şöyle devam etti: “Kurslar dışında MKM’nin 20’ye yakın sanatçısı var. Çalışmalarını sanatsal anlamda bu çatı altında devam ettiriyorlar. Bu arkadaşlarımızın bireysel konserleri oluyor. Müzisyenlerin bireysel konserleri için aldıkları provalar da oluyor. Bireysel hazırlıklar dışında MKM’nin içinde bulunduğu projeler var. 1 yıldır üzerinde durduğumuz, bugüne kadar hiç kayıt altına alınmamış Kürtçe lehçelerinde 18 şarkıdan oluşan bir albüm çalışmamız var. Son aşamasına gelindi. Botan, Amed, Serhat, Xerzan gibi yörelerden derlenmiş anonim yöresel şarkılardan oluşuyor. Bu ay düzenleyeceğimiz bir konserle projemizi sergilemeyi düşünüyoruz.”
İBB’den adım yok
Tiyatro alanında da ciddi gelişmeler kaydettiklerinin bilgisini veren Yeşil, Kürtçe tiyatronun izleyiciden büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bu çalışmaların Kürt dilinin gelişimi üzerinde büyük etkisi olduğuna değinen Yeşil, CHP yönetimine geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSMEK’lerde Kürtçe kurs açacakları yönündeki beyanının henüz somutlaşmadığını da belirtti. Yeşil, “Ortak bir çalışma bildirisi vardı. Gerekirse ortak çalışılır. Bize doğru atılan bir adım yok şu anda. Böyle bir netleşmeme durumu var. Böyle bir adımın atılması sevindirici gel görelim ki söylemde kaldı” dedi.
KÜLTÜR SERVİSİ