Araştırmacılar, milattan sonra 878 yılında eşeklerle gömülmüş soylu bir Çinli kadının mezarını ortaya çıkardılar. Kadının ‘ölümden sonraki yaşamda’ da polo oynamaya devam etmesi için eşeklerle gömüldüğü öğrenildi
Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ölümden sonraki yaşamda, polo oyununu oynamaya devam etsin diye eşeklere gömülmüş soylu bir Çinli kadının mezarı bulundu.
Tang Hanedanlığı’na (618-907) ait yazılarda, soylu Çinli kadınların eşeklerin üzerine binerek polo oynadığı işaret ediliyorken; araştırmacılar, eşeklerin Antik Çin İmparatorlukları için öneminin altını çizerek, yapılan bu keşfin eski yazıtlara ait ilk arkeolojik kanıt olduğunu açıkladılar.
Eşekler, tüm antik dünyada ticarette ve ulaşımda kolaylık sağladıkları için yük hayvanları olarak kullanıldılar. Atların aksine, savaşlarda soyluların eğlencelerinde kullanımları çok yaygın değildi. Fakat yapılan çalışmayla eşeklerin tarihteki rolleri daha da netlik kazandı.
Washington Üniversitesi’nden Fiona Marshall, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Eşekler, Afrika ve Avrasya’daki ilk yük hayvanları, kendi çağlarının ilk buhara makineleriydiler. Fakat onların Doğu Asya’daki kullanımlarıyla ilgili neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Tang Hanedanlığı döneminde gömülen eşekler bize onların Doğu Asya’daki rollerini anlamamız için ilk fırsatı sağladı’.
Uzmanlar, at sırtında oynan geleneksel bir oyun olan polonun İran’a dayadığını düşünüyorlar. 7’inci yüzyıla kadar polo oyunu merkez Çin ve Tibet Platosu’nda da oynandığı biliniyor.
Aynı zamanda oyun, prestijli bir spor olarak kabul edilirken askerler tarafından oynanıyordu. Hatta Tang Hedanlığı’nın imparatorlarından Xizong, generallerini seçmek için polo oyununu kullandı.
HABER MERKEZİ