Türkiye, Rusya gibi ülkeler Libya’ya askeri sevkiyatlarını, vekaleten çatışmaları sürdürürken, Libya halkları adına karar vermek için toplantılar yapıyor. Libya Milletvekili Hezeli UMH’nin Libya’yı devretmeye çalıştığını söyledi
Libya Parlamentosu Üyesi Ebubekir El Hezali, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) sert çıkışarak “Libya’ya getirdikleri milis ve çetelerle Arap halkını sırtından vurdular. Yaptıklarından sonra meşru olmaları mümkün değildir. Bunların gözü petrolde” dedi.
ANHA’dan Emani Ezam’a konuşan Libya Parlamentosu Üyesi Ebubekir El Hezali, UMH’nin meşruiyetini yitirdiğini söyledi. Libya topraklarına getirilen silahlı gruplardan UMH’yi sorumlu tutan Hezali UMH’nin faşist bir yapılanma olduğunu belirtti. Hezali, “Libya’ya getirdikleri milis ve çetelerle Arap halkını sırtından vurdular. Meşru olduklarını savunsalar bile bu yaptıklarından sonra meşru olmaları mümkün değildir. Kanunlara dayanmayan bir hükümetin meşru olması mümkün müdür?” diye sordu.
UMH’nin atalarının topraklarını yeniden Osmanlı’ya teslim etme çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Hezali, “Bunların gözü petrol ve Mısır’da. Çetelerin Libya’ya yığılmasının nedeni budur. Mısır Parlamentosu’nun Libya konusunda aldığı kararlar yerinde ve millî kararlardır. Mısır yönetimi, Arap milliyetinin ruhuna uygun davranarak Libya için kararlar aldı” dedi.
Özkan: Daha da karışacak
Libya krizini MA’dan Ferhat Çelik’e değerlendiren Ortadoğu Uzmanı İslam Özkan da, UMH’nin Sirte’ye operasyonuna işaret ederek şunları söyledi: “İki güç için de hem Sirte hem de Cufra kentleri çok önemli. Şu anda Sirte’deki çatışmaların başlangıcı aşamasındayız. Tabi her iki tarafta Sirte’yi kırmızı çizgisi olarak ilan etti.” UHM’nin Sirte ve Cufra kentlerini alma kararından sonra Mısır’ın doğrudan Hafter güçleri adına konuşmaya başladığını ifade eden Özkan, şunları söyledi: “Mısır burada Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) ve Suudi Arabistan’la birlikte hareket ediyor. Dolayısıyla Mısır da içerisinde bulunduğu ittifaka göre hareket ediyor. Çünkü ekonomik olarak onlara bağımlı ve Muhammed Mursi’ye yapılan darbeden sonra onlardan ekonomik, siyasi ve askeri olarak destek aldı. Bir de Müslüman Kardeşler fobisi var. Müslüman Kardeşler şu anda Fas’ta iktidarda, Tunus’ta hükümet koalisyonun temsilcisi. Cezayir’de iktidarda değiller ama hükümet ve ordu ile ilişkileri gayet iyi. Bir de Libya’da Müslüman Kardeşler iktidara hakim olursa kendisine bir tehdit olacağını düşünüyor” diye konuştu. Mısır ve Türkiye’nin Libya’da sürece dahil olmasının kutuplaşmayı daha da derinleştirdiğini dile getiren Özkan, “Libya’da işlerin bundan sonra daha da karışacağını söylemek lazım” dedi. Özkan, Rusya ile Türkiye arasında 21- 22 Temmuz’da Ankara’da yapılan 4 maddelik mutabakat konusunda da, iki tarafın Libya’da barış istediklerinden emin olmadığını vurguladı: “Yakın vadede çatışmaların sona ereceğini düşünmüyorum. Rusya ile Türkiye arasında yapılan mutabakatın da sembolik düzeyde kalacağını düşünüyorum.
İstanbul’da buluştular
Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya’daki savaşı finanse eden Katar’a gitmesinin ardından Trablus yönetimi Başbakanı Fayiz esSerrac ile Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’nin İstanbul’da bir araya geldi. Görüşmede, Libya’daki son gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı. Serrac, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de telefon görüşmesi yaptı. İkili ateşkes konusunda görüşlerini paylaştı. Borell, AB’nin görüşlerini aktardı ve ateşkesin sağlanmasını, Birleşmiş Milletler kararlarına ve Berlin Konferansı’nın sonuçlarına uyumlu siyasi süreç istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. turizm ve Libya, Ermenistan-Azerbaycan krizi ele alındı. Bu arada koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mart ortasında askıya alınan Libya’dan Türkiye’ye uçak seferleri pazar gününden itibaren yeniden başlatılacak.
KAHİRE-İSTANBUL