Atina’da ‘Kürt sorunu ve Ortadoğu’daki gelişmeler’ konferansında konuşan PYD Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Suriye’de demokratik bir düzenin inşası için tüm demokrasi güçlerine sorumluluk düştüğünü söyledi
Ortadoğu ve İslam Çalışmaları Merkezi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da “Kürt sorunu ve Ortadoğu’daki gelişmeler” konulu konferans düzenliyor. PYD Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Îlham Ehmed ile PYD Diplomatik İlişkiler Ofisi Eşbaşkanı Sema Begdaş’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, siyasetçi ve gazeteci konferansa katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Xerîb Hiso, Suriye’deki rejim ve DAİŞ saldırılarını hatırlattı. Xerîb Hiso, Suriye’de yönetimi ele geçiren HTŞ’nin içerisinde birçok “çete yapısının” olduğunu ve Türkiye’nin de bu gruplara destek verdiğini söyledi. Xerîb Hiso, söz konusu grupların asıl hedefinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin demokratik yapısının yıkmak olduğunu kaydetti. Xerîb Hiso, tüm halklar ve inançların haklarının tanındığı bir ülkede yaşamak istediklerinin altını çizdi. Xerîb Hiso, Suriye’de demokratik bir düzenin inşası için tüm demokrasi güçlerine sorumluluk düştüğünü söyledi.
3 oturum
Konferans gün boyu devam edecek. İlk oturumda, Suriye’deki Kürtlerin mevcut durumu ele alınacak; ikinci oturumda, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bölgesel etkisi üzerine sunumlar yapılacak. Son oturumda ise, bölgesel güçler ve Kürt meselesi tartışılacak. Sotiris Roussos’un moderatörlüğündeki oturumda, profesör Konstantinos Filis, Lefkoşa üniversitesi öğretim görevlisi Stavros Drakoularakos ve Leipzig Üniversitesi akademisyeni Kamal Chomani konuşacak.
PYD Diplomatik İlişkiler Ofisi Eşbaşkanı Sema Begdaş da kapanış konuşması yapacak.
Moderatörlüğünü Zakia Aqra’nın yaptığı konferansın ilk oturumunda, Suriye’deki Kürtlerin durumu ele alındı. Akademisyen Katia Zagoritou, ortak bir Kürt örgütlenmesinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Katia Zagoritou, söz konusu örgütleme ile Şam’daki yeni yönetim ve diğer siyasi güçler arasında yeni bir ortak siyasi yapı arayışının olması gerektiğini söyledi.
Katia Zagoritou, Suriye’nin etnik ve inanç çeşitliliğinin tanınması, toplumsal tüm grupların haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.
Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’nden akademisyen Antonis Deriziotis, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılarına devam ettiğini ve bazı gruplar eliyle Suriye’de kendi rejimini kurmak istediğini söyledi.
Peloponnese Üniversitesi Profesörü Sotiris Roussos ise, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın arasında bir uzlaşmanın söz konusu olduğunu söyledi. Roussos, her iki ülkenin, Suriye’nin tamamını kontrol edecek merkezi bir yönetimi hedeflediğini kaydetti. Roussos, ayrıca her iki gücün “Sünni- İslam temelinde hareket edilmesi” noktasında aynı yerde durduklarını ifade etti.
Konferansın ilk oturumu sona erdi.
DIŞ HABERLER