Amed’de avukat Hakim Marol’un kolunu 3 yerden kıran polisin görüntüleri ortaya çıktı
Amed Barosu’na kayıtlı avukat Hakim Marol’un aracını park etmek istediği yer için trafik polisine ‘Park için müsait mi?’ diye sorması ve polisin ‘Sen git cezan arkadan gelir’ yanıtı vermesi üzerine başlayan ve daha sonra 7-8 polisin saldırısıyla sonuçlanan olay, güvenlik kameralarına yansıdı.
1 Aralık Saat 17.00’de Amed’in Sûr ilçesi Gazi Caddesi’nde yaşanan olayın görüntüleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma dosyasına girdi.
Kolunu kırıp uzaklaştı
Dosyaya eklenen görüntülerde, trafik polisinin aracının önünde 2 polisle başlayan tartışma bir anda arbedeye dönüştü. Kayıtta, saldırıya çevredeki sivil polisin dahil olmasıyla polis sayının 7-8’e çıkıyor ve Marol’un feci şekilde darp edildiği görüldü. Tartışmayı başlatan trafik polisi bir anda, Marol’u sol kolunu var gücüyle ivme kazanması için önce sola daha sonra sağa doğru çevirdiği görüntülere net bir şekilde yansıdı. Marol’un kolunun üzerine eğilmesi ve kırıkların anlaşılması üzerine polisi olay yerinden hızla uzaklaştı.
‘İşkence içerir şiddet uygulandı’
Meslektaşına uygulanan şiddetin, ‘işkence içerir şekilde olduğunu2 belirten Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “1 Aralık 2023 tarihinde, Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde kolluk görevlilerince, avukat meslektaşımıza şiddet uygulanmış ve kolunda kemik kırığı meydana gelmiştir. Soruşturma dosyasına yansıyan görüntü içerikleri, şüpheli kolluk görevlilerince, yersiz ve görev gereklerine uygun olmayacak şekilde meslektaşımıza işkence içerir şekilde şiddet uygulandığı tespit edilmiştir” dedi.
Özdemir, “Söz konusu olay kapsamında, işkence uygulandığı görüntülerle ve kolda üç kırık oluşacak şekilde yaralandığı sağlık belgeleriyle tespitli olmasına karşın, failler hakkında gözaltı ve tutuklama gibi koruma tedbirlerine başvurulmamış, idari açıdan görevlerinden uzaklaştırılmamışlardır” diye belirtti.
‘Cezasızlık politikası devreye girdi’
Faillerin kolluk görevlileri olması durumunda cezasızlık politikasının devreye girdiğine dikkati çeken Özdemir, “Türkiye’de kolluk görevlilerinin insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı hallerde; fail konumundaki kişiler bakımından öngörülen ayrıcalıklı yargılanma usulleri ve sağlanan güvencelerle, fail/failler cezasız kılınmakta ve ağır insan hak ihlallerine sebep olunmaktadır. Söz konusu yargılamada, şüpheli kolluk görevlilerinin doğru suç tanımı üzerinden işkence kapsamında yargılamalarının yapılması, idari açıdan görevden uzaklaştırılmaları ve cezalandırılmaları gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: MA