Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Hasip Avşar’ın tahliyesi, ayakta sayım ve pişmanlık dayatmalarını kabul etmediği için 3 ay ertelendi
Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan tutsak Hasip Avşar’ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla 3 ay ertelendi. Avşar, 1990’lı yılların başında gözaltına alındı ve yargılandığı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayrıma” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hasip Avşar, bu süreçte farklı cezaevlerinde tutuldu ve çeşitli hastalıklara yakalandı. Hasip Avşar’ın 30 Mart’ta tahliye edilmesi gerekiyordu. 25 Mart’ta toplanan İdare ve Gözlem Kurulu, Hasip Avşar hakkında herhangi bir disiplin cezası olmaması ve değerlendirme puanının 52 düzeyinde olması gerekçeleriyle “iyi halli” kararı verdi.
Tahliyesi 3 ay ertelendi
Ancak buna rağmen Hasip Avşar’ın tahliyesinin 3 ay ertelenmesine karar verildi. Ertelemeye, Hasip Avşar’ın sayım esnasında ayağa kalkmaması, tutuklanmasına gerekçe gösterilen hususlar hakkında pişmanlık göstermemesi, Anayasa’nın bazı bölümlerinin değişmesi gerektiğine dair görüşleri ve PKK’yi “terör örgütü” olarak tanımlamaması gibi hususlar gerekçe gösterildi. Hasip Avşar’ın bir sonraki tahliye değerlendirilmesi 1 Temmuz’a bırakıldı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekilli Newroz Uysal Aslan, Hasip Avşar’ın tahliyesinin engellemesine karşı Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
‘Ayakta sayım yasalarda yok’
Başvuruda, “14 Nisan’da cezaevi aranmış ve cezaevi müdürüne ayakta sayım dayatmasının yasal dayanağı sorulmuştur. Yapılan görüşmede ayakta sayım dayatmasının yasal dayanağının olmadığı, bunun cezaevi uygulaması şeklinde yapıldığı açıkça tarafımıza belirtilmiştir. Cezaevi ile yaptığımız görüşmede de bu uygulamanın yapıldığının teyit edilmesi; bugüne kadar birçok resmi ağızdan özellikle Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’ndeki insanlık dışı uygulamalar örnek gösterilerek, cezaevlerinde artık böylesi uygulamaların söz konusu olmadığı şeklindeki beyanları boşa düşürmektedir” denildi.
Toplantı talep edildi
Başvuruda, İHİK’in harekete geçmesi gerektiğine işaret edilerek, “Komisyonun, paralel yargı makamına dönüşmüş İdare ve Gözlem Kurullarının neden olduğu hak ihlallerini önlemek amacıyla derhal harekete geçmesi, sessizliğini bozması ve kanundan doğan görev ve sorumluluğunu bir an önce üstlenmesi gerekmektedir. Türkiye’nin insan hakları uygulamalarının, taraf olduğu uluslararası antlaşmalara, Anayasa ve kanunlara uygunluğunu incelemek ve bu amaçla araştırmalar yapmak, bu konularda iyileştirmeler ve çözümler önermek Komisyonun görevleri arasında sayılmaktadır. Bu bağlamda Komisyondan bir kez daha, kurulların yapısı ve işleyişini görüşeceği, konu hakkında Komisyonun geliştirebileceği yasal düzenleme önerilerini ele alacağı bir toplantının ivedilikle planlanmasını talep ederim” ifadelerine yer verildi.
Haber: Mehmet Aslan / MA