DBP’li Saliha Aydeniz’in 5 ayrı fezlekeden dokunulmazlığının kaldırılması için kurulan Hazırlık Komisyonu 18.00’da toplandı. Aydeniz’e 4 Temmuz’a kadar yazılı savunma vermesi için süre verildi
Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon toplandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in 5 fezlekeden dokunulmazlığının kaldırılması için toplanan komisyona Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Yusuf Beyazıt başkanlık yaptı.
Komisyona HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Adalet Komisyonu üyeleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm ve Abdullah Koç ile milletvekilleri Erdal Aydemir ve Pero Dündar katıldı. Komisyona MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de katıldı.
Mezopotamya Ajansı haberine göre yapılan görüşmelerde HDP milletvekilleri her bir fezleke için ayrı bir komisyon oluşturulması gerektiğini savundu. HDP, her bir fezlekeye dair ayrı rapor hazırlanması gerektiğini belirtti. HDP’nin talebi komisyonda reddedildi.
Komisyonda fezlekelerin incelenmesi ve rapor hazırlanması için “Hazırlık Komisyonu” oluşturulmasına karar verildi. Karma Komisyon’da oluşturulan Hazırlık Komisyonu’na HDP milletvekili Abdullah Koç, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve AKP milletvekilleri Ali Özkaya, Emine Zeybek ve Orhan Kırcalı seçildi.
Komisyon bir ay içinde rapor hazırlayacak
Komisyonun 5 ayrı fezlekeye dair raporu hazırlaması için bir aylık süresi bulunuyor. Bu süre içerisinde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de savunmasını sözlü ya da yazılı olarak, komisyona gönderebilecek. Komisyonun dokunulmazlığın kaldırılması yönünde rapor hazırlaması ardından Karma Komisyon’da Aydeniz bir kez daha savunma yapma hakkına sahip olacak. Karma Komisyon’da da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıkarsa, Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair görüşmeler Genel Kurul’da devam edecek. Aydeniz, hem komisyon hem de Genel Kurul da savunma yapabilecek.
Komisyon 18.00’da toplandı
Hazırlık Komisyonu Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Yusuf Beyazıt tarafından 18.00’da toplantıya çağrıldı.
Komisyonda söz alan HDP’li Abdullah Koç, dokunulmazlık kaldırılmasının Anayasa ve yasaya uygun olmadığını belirtti. Koç, milletvekilleri olarak kullandıkları Anayasal haklar kapsamındaki eylemlere fezleke hazırlandığını belirterek, “Demokratik hakkımızı kullandığımızda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla ablukaya alınıyoruz. Demokratik hakkımız engelleniyor. Kolluk kuvvetleri etrafımızı ablukaya alarak, hürriyetimizi kısıtlıyor” dedi.
‘Mesele Kürt sorunu’
Dokunulmazlık kaldırılmasının yüz yıllık Kürt sorunundan kaynaklandığının da altını çizen Koç, Kürt sorunun dokunulmazlıkları kaldırarak, çözülemeyeceğini kaydetti. Kürt sorununda yürütülen güvenlikçi politikalarının toplumsal, ekonomik ve siyasal krizleri derinleştirdiğini ifade eden Koç, “Dokunulmazlıklar kaldırılmamalıdır. Demokratik Anayasal hak kullanılmıştır. Halkın gözü kullağı buradadır. Milyonlarca seçmenin oyu ile seçilen bir milletvekilinin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitiren yargı önüne atılması, yaşanan kutuplaştırmayı daha da derinleştirir” diye konuştu.
4 Temmuz’a kadar yazılı savunma için süre
HDP’li Koç’un dokunulmazlıkların kaldırılmaması yönündeki talepleri reddedildi. Komisyon Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’e 4 Temmuz saat 12.00’a kadar yazılı savunma vermesi için süre verirken, yazılı savunma vermediği taktirde 5 Temmuz saat 15.00’da sözlü olarak Hazırlık Komisyonu’nda dinlenmesine karar verdi.
Aydeniz’in yazılı ya da sözlü savunması ardından komisyon yine toplanarak, dokunulmazlığın kaldırılıp, kaldırılmayacağına dair hazırladığı raporu Karma Komisyon’a sunacak.
ANKARA