Seçim sonuçları sonrası HDP’nin sürecini değerlendiren Yeşil Sol Parti Sêrt Milletvekili Tuncer Bakırhan, ‘Bizde istifa istenmez, hesap sorulur, halka hesap verilir’ vurgusu yaptı ve sanal medyada anti propagandaya ‘Karşı kimse elini ovuşturup partimizi değerlerimizden uzaklaştıracağını düşünmesin’ dedi
Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrası eleştiri ve özeleştiri temelinde yeniden yapılanma sürecine giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) toplantılar ve planlamalara başladı. Planlamaların ardından halk buluşmaları ve sonrasında kongreye gidecek HDP, saha çalışmalarına ise daha çok ağırlık verecek.
Toplantılar sürerken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Sêrt (Siirt) Milletvekili Tuncer Bakırhan, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) seçim sonuçları ve çalışmalara dair sorularını cevapladı.
*14 Mayıs seçimleri geride kaldı. Yeşil Sol Parti’nin beklenen oy oranının gerisinde kalmasına dönük eleştiriler de tartışmalar da sürüyor. Bu sonuçların neden ve etkenleri neler oldu?
Seçim sonuçlarını değerlendirmeden önce seçim süreci boyunca her türlü baskı ve sorunlara rağmen büyük emekle çalışan gençler ve kadın yoldaşlarımız başta olmak üzere tüm partililerimize sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Evet, hedeflediğimiz sonuçların gerisinde kaldık. Seçim sonrası yaptığımız toplantı ve görüşmelerde sonuçlara dair özeleştirel temelde önemli değerlendirmeler oldu, olmaya devam ediyor.
Seçimler yenilgi değil bir başarısızlıktı
Seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmek, Kürt halkının demokratik iradesinin yok sayılması anlamına gelir. Kürt halkı faşizme karşı iradesini sandıklarda göstermiştir. Bu yüzden seçimleri bir yenilgi olarak değil, başarısızlık olarak görüyoruz. Yıllardır haksız hukuksuz birçok uygulamanın hedefi olduk. Bunları göz ardı ederek yapılacak her değerlendirme eksik olacaktır. Aday seçimindeki yetersizlikler, ittifak siyasetimizi yürütürken pratikte yaşadığımız sorunlar, gerek zamandan kaynaklı gerek örgütsel yetersizliklerimizden kaynaklı halka kendimizi anlatamamamız, Üçüncü Yol çizgimizdeki aşınma gibi nedenler hedeflediğimiz sonuçların gerisinde kalmamıza neden oldu. Şimdi içinde bulunduğumuz süreçte bunları masaya yatırıyor ve buradan güçlenmenin yollarını arıyoruz.
*Seçim taktikleri, adaylar, izlenen strateji… Çokça eleştiri var ancak Eş Genel Başkanlarınız ve parti yöneticilerinizin hedef alındığını görüyoruz. Seçim stratejisini kişiler mi belirledi, parti politikası mı?
Partimizde hatalar tek tek kişilere mal edilemez. Partimizde yapılan herhangi bir iş, alınan herhangi bir karar sadece kişilerin iki dudağı arasından çıkmaz. Bu hem paradigmamız hem de parti kültürümüzle de bağdaşmaz. Komisyonlarımız, kurullarımız ortak kolektif bir akılla işlerini yürütür. Bu yüzden mesela bizde istifa istenmez, hesap sorulur. İstifa edilmez, halka hesap verilir. Biz şimdi önümüzdeki günlerde yapacağımız bölgesel ve merkezi konferanslarla yapısal sorunlarımıza kalıcı nihai çözüm bulacak ve büyük kongreyle yeniden yapılanma hamlemizi nihayete erdirerek, çok daha güçlenmiş bir biçimde süreci tamamlayacağız. Bugün Türkiye’de en gerçekçi ve güçlü muhalefetin temsilini yapıyoruz. Sadece seçim sonuçlarıyla var olan ya da pes eden bir parti değiliz.
*Baskılar seçim gününde de hileler ve ihlallerin yaşanmasıyla şaibeli hale geldi. 14 Mayıs adil bir seçim oldu mu?
Seçimlerin adil ve eşit koşullarda yapılmadığı bir hakikat. Devletin tüm imkanlarını pervasızca sonuna kadar kullanan bir iktidara karşı mücadele ettik. Birçok yerde oylarımız çalındı, iktidar partilerine yazıldı. Bu seçimi farklı kılan, adaletsizlikler rejiminin tek adama bağlanmış olmasından kaynaklı devletin ve medyanın tüm olanaklarının Cumhur İttifakı lehinde kullanılmasıdır. Ekonomik buhrana rağmen 8 ay öncesinden “seçim ekonomisi” kapsamında müjdeler verildi… Bunları sonuçlara gerekçe olarak göstermiyorum, tüm bu adaletsizliklere rağmen seçim sonuçları bizler açısından bir başarısızlıktır elbette.
*Başlıca eleştirilerden biri Emek ve Özgürlük İttifakı oluyor ve tartışmalar sürüyor. Mücadele ortaklığı olarak kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı, bir seçim ittifakına dönüştü ve sonuçlara bakıldığında ciddi bir oy kaybına da neden oldu. Eleştirileri nasıl yorumluyorsunuz?
Öncelikle Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kurulduğu günleri hatırlamakta fayda var. Bu ittifak üçüncü seçeneği yaratmak isteyen yegâne halkçı ittifak olarak tasarlandı. Nitekim bir seçim ittifakı değil, mücadele ittifakı şeklinde düşünüldü. Demokrasi ittifakı her zaman dile getirdiğimiz bir şeydi. Emek ve Özgürlük İttifakı’nı siyasi partilerin içerisinde olduğu seçim ittifakı olarak düşünmedik. Fakat seçim sürecine denk gelmesi ve çeşitli sebeplerden ötürü siyasi partilerin esas olduğu bir seçim ittifakı olarak algılandı.
Özel savaş oyunlarına gelmeyeceğiz
Seçim süreci boyunca yürütülen ittifak görüşmelerine dair samimi ve eleştirel değerlendirmeler çok önemlidir. Ancak şimdilerde ittifak siyasetimizin kökten yanlış olduğuna dair yürütülen tartışmaların eleştiri boyutunu çok aşan bir tarafı olduğunu görüyoruz. Özel savaş aparatları ve manipüle edici sosyal medya hesapları üzerinden büyük bir kirli algı operasyonu yürütülüyor. İsimler üzerinden büyük değerlerimizi hedef alan, seçim sonuçlarının partimizde bir dağılmaya neden olmasını isteyen bu özel savaş oyunlarına gelmeyeceğiz. Yeniden yapılanma sürecimize yönelik kurulan bu kirli tezgâha rağmen değerlerimize sahip çıkacak ve güçlü şekilde örgütlenmeye devam edeceğiz. Yoldaşlığın zarafetiyle tartışmalarımızı radikal öz eleştiri ekseninde sürdürürken, kimse elini ovuşturup partimizi değerlerimizden uzaklaştıracağını düşünmesin.
*Seçimler bitti, ittifakın kaderi ne olacak?
Önümüzdeki süreçte demokrasi ittifakını seçim ve siyasi parti endeksli olmaktan çıkararak, toplumsal kesimler, ekolojik-sınıfsal direniş odakları gibi daha tabandan örgütleyerek öreceğiz. Dolayısıyla demokratik ittifak açısından yeni dönemin kilit kavramları seçim ve siyasi partiler değil, toplum ve direnişler olacak.
*HDP ile Selahattin Demirtaş karşı karşıya getirilmek isteniyor. Bununla ne amaçlanıyor?
Bir zamanlar “şahin-güvercin” gibi suni bir ikilik üzerinden karşıtlaştırılmaya çalışılan Kürt hareketi, bu defa Demirtaş-HDP karşıtlığı varmış gibi bir söylem üretilerek pek çok anlamda “kullanışlı” bir yıpratma-sindirme-parçalama oyunuyla karşı karşıyadır. HDP’nin suskun olduğunu, konforlu bir alanda Ankara siyaseti yaptığını iddia edenlerin iyi niyetli olduğunu kim iddia edebilir? Eksiklik ve yetmezliklerimiz olduğunu, bu konuda bir özeleştiri süreci başlattığımızı belirtmişken, muhalif gibi görünen bir kesimin ısrarla sistemin diliyle HDP ile Demirtaş’ı karşı karşıya getirme uğraşı boşunadır, nafiledir. Selahattin Demirtaş bizim arkadaşımızdır, onunla hukukumuzu sorgulamak, bu niyetini açık eden kişilerin haddi değildir. Şimdi Kürtlerin haklarına, eşitlik ve adalet taleplerine, en önemlisi Kürt çocuklarının yaşama hakkına bunca değer veren, önemseyen muhalifleri Gever’de öldürülen 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ı konuşmaya davet ediyorum.
*Partiniz bir özeleştiri sürecine girdiğini açıkladı? Toplantılarınız nasıl geçiyor? Bu sürecin sonunda bir değişim olacak mı?
Son yıllarda değiştiği açıkça görülen sosyolojiyi okumakta zorlandığımız hakikatini konuşuyoruz. Yapısal sorunların temelinde biraz da bu yatıyor. Kurduğumuz söylem ile halkın yaşadıkları arasında açı farkı derinleşti. Yine yoksulluk çok önemli bir meseleyken, buna çare olacak söylemler ve işler geliştiremedik. Kürt halkının direnişi, bileşenlerimizce Batı’da büyütülemedi. Bu güç dengesi her bölgede aynı olmalıydı. Toplantılarımızdaki güçlü tartışmalar yeniden yapılanma sürecinin de güçlü şekilde gerçekleşmesini sağlayacak. Bu sürecin sonunda Üçüncü Yol’un inşasında çok daha güçlü adımlar atacağız.
Bileşenlerimiz güçlüyse biz de güçlüyüz
Yeniden yapılanma sürecimizde sadece HDP’nin değil, tüm bileşen yapılarımızın ve kongrelerimizin de tartışması ve kararlar alması gerektiğine inanıyorum. Temsil siyasetine sıkışan bir bileşen hukuku yerine, ortak mücadele ve inşa siyasetini hep birlikte güçlendirmeliyiz. DBP Kürdistan’da güçlü ise HDP güçlü olur; Batı’da SODAP, ESP, Devrimci Parti, SYKP ve Yeşil Sol örgütlendikçe, HDP daha da toplumsallaşır. Nehre akan kolların da güçlü akması gerekiyor.
*Hem sizleri hem toplumu nasıl bir süreç bekliyor?
Türkiye ekonomik, siyasi, toplumsal boyutları olan çoklu kriz yaşıyor. Türkiye halkları hemen her gün daha çok yoksullaşıyor. Gerek küresel gerek bölgesel gerekse de ulusal ölçekte yaşanan gelişmelerden dolayı mevcut iktidar blokunun 2015’ten beri devreye koyduğu otoriter hattın sürdürülebilirliği olmasa da bölgesel kriz halinin devam etmesinden dolayı yerel seçimlere giderken, içeride ve dışarıda baskıcı ve otoriter politikaların devam edeceğini düşünüyorum. Öte yandan Millet İttifakı’nın da bir seçenek olmadığı kanıtlamış durumda. Bu nedenle Üçüncü Yol’un daha güçlü şekilde örülmesi görevi önümüzde duruyor. Bu sürecin öncülüğünü partimiz yapacaktır. Zorlu bir süreç geliyor. Yaşamın her alanında demokratik mücadelemizi bedeli ne olursa olsun sürdürmeye devam edeceğiz.
ANKARA