Şili’de özür dileyerek talepleri anladığını söyleyen ancak katliamcı orduyu sokaklardan çekmeyen sağcı Pinera’ya karşı halk bir kez daha alanları doldurdu. Eylemciler ‘Onurlu bir şey istiyoruz, iyi yaşamak istiyoruz’ diyor.
Şili’de metro ücretine yapılan zamlara karşı 14 Ekim’de başlatılan ve sokağa salınan ordu ile polisin saldırıları sonucu ülke çapında yayılan protestolar sürüyor. Bir çocuğun da öldürülmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e yükseldi.
Şili’nin başkenti Santiago’daki Baquedano Meydanı (İtalya Meydanı olarak da biliniyor) yine hareketliydi. İşçi sendikalarının grev çağrısıyla meydanda toplanan binlerce kişi sağcı Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etti. Devlet güçlerinin saldırılarına karşı direnişçiler taş ve sert cisimlerle direndi. Devlet güçleri göz yaşartıcı gaz sıkarak eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Ülkenin çeşitli yerlerinde de pasif direniş eylemleri gerçekleşti. Kimi yerlerde göstericilerin dans ettiği, sert cisimlere vurarak ses çıkardığı pasif gösteriler oldu, bazı bölgelerde de devlet güçleriyle göstericiler arasında çatışmalar devam ediyor.
Basına görüşleri yansıyan göstericilerden David Munoz, “Bizim gösteri yapmamızın sebebi, ülkede demokrasi tekrar kurulduğundan beri süregelen, ortalama bir Şililinin her defasında daha da bastırılmasıdır. Sağlık, eğitim, bir iş kurmanın zorlukları gibi. Biz bu gösterilerle sadece eşitlik istiyoruz, bize bir şeyler vermelerini istemiyoruz. Ülkenin yüzde 1’i Şili’nin bütün gelirini alırken, kalan yüzde 90’ı bir kırıntı için savaş veriyoruz, daha onurlu bir şey istiyoruz, iyi yaşamak istiyoruz” dedi. Göstericilerden Miguel Vergara da, ülkedeki sağlık hizmetinin yetersiz olduğu ve çok yavaş işlediği için protestolara katıldığını söyledi. Pinera’nın açıkladığı yardım paketini “geçici çözüm” olarak değerlendiren Vergara, gösterilerin ancak kalıcı çözümlerle son bulacağını belirtti. Gösteriler nedeniyle şimdiye kadar 250’den fazla kişi yaralanırken, 2 binden fazla gösterici de gözaltına alındı.
İşkence, taciz, cinayet
Şili Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü (INDH) aralarında işkence, cinsel taciz ve cinayet olmak üzere 46 dava açmış durumda. INDH Başkanı Sergio Micco, Devlet Başkanı Pinera ile görüşmesinin ardından, ülkede meydana gelen şiddetli gösterilerde yapılan insan hakları ihlallerinden dolayı endişeli olduğunu belirtti. Şili’nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yaptı. Santiago’da metroya yüzde 4 zam yapılmasına karşı “turnikeden atlama” şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla isyana dönüşmüştü. İktidar orduyu sokağa sürdü. Zamları çeken iktidardan kalıcı çözümler sunması ve orduyu sokaktan çekmesi isteniyor.
Mehmet Ayvalıtaş cinayeti gibi
Potestolarda ölenlerin sayısı 18’e yükseldi. Ölenlerden biri, bir aracın göstericilerin arasına dalmasıyla hayatını kaybeden 4 yaşındaki bir çocuk. Bu olay Gezi Direnişi sırasında 1 Mayıs Mahallesi’ndeki yürüyüş kolunun üstüne sürülen aracın çarpması ile Mehmet Ayvalıtaş’ın yaşamını yitirmesi ve sanıklara beraat verilmesi olayını hatırlattı.
SANTİAGO