İran’da kadın öncülüğünde devam eden direnişi değerlendiren PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, ‘Baskıcı rejimlerin olduğu her yerde Kawalar, Leyla Qasimlar, Mahsa Aminiler ortaya çıkar’ dedi
İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül tarihinde ahlak polisi tarafından işkence ile katledilen 22 yaşındaki Mahsa Amini için kadın öncülüğünde direniş büyüyor. Kadınlar saçlarını keserek, başörtülerini yakarak, rejimin şiddetine karşı isyan ediyor. İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, İran’da süren direnişi JINNEWS’ten Zelal Tunç’a değerlendirdi.
İran’da halk üzerinde büyük bir baskının olduğunu dile getiren Gülmez, şu ana kadar birçok kişinin fikirlerini dile getirdiği için tutuklandığını, idam edildiğini, kurtulabilenlerin ise yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını söyledi. Mahsa’nın da baskıya maruz kalan binlerce kişiden sadece biri olduğunu belirten Gülmez, “Hiçbir ülkenin gerçek anlamda İslamiyet’i yaşattığına, kanun nizam uyguladığına inanmıyorum. Öyle ki Hz. Muhammed yaşadığı müddetçe ne kızlarına ne eşine giyim kuşam noktasında bir baskı yaptığı, zorlayıcı bir tavır sergilediği görülmemiştir. Bu da İslami kılıf uydurularak kendi zorba yönetimlerini, rejimlerini sürdürmekten başka bir şey değildir” dedi.
‘Mücadeleye devam’
Gülmez, Ortadoğu halklarının hem din hem de bilinç noktasında eskisi gibi olmadığını kaydederken, “İnsanlar artık istedikleri yerde, istedikleri şekilde İslami kanun ve kaidelerine doğrusunu-yanlışını bulabilecek durumdalar. Dayatılan İslam’ın özellikle kadın noktasında gerçek olmadığını herkes biliyor. Kadınları kendilerini geliştirme, kendilerini savunma noktasında daha da bilinçli hale getiriyor. Kendi özgürlüklerini, yaşam tarzlarını başkalarının hegemonyası altına koymamak içinde mücadele etmeye devam ediyorlar. Ortadoğu gibi baskıcı rejimlerin, yönetimlerin olduğu her yerde Kawalar, Leyla Qasimlar, Mahsa Aminiler ortaya çıkar” sözlerini kullandı.
‘Sonuçları büyük olacak’
“İran rejimine direnişi getiren kadın direnişi olmuştur” diyen Gülmez, şu ifadeleri kullandı: “Tarihe baktığımızda şahı yönetimini getiren, oradaki yönetimin değişmesinde, büyük katkıyı sunan kadınlar olmuştur. Kadının zulme karşı direnişi her yerde büyük bir ses getirir. Özgürlük kısıtlayıcılara karşı her zaman bir direniş vardır. Yönetimdeki aşırılık, baskıdaki aşırılık her zaman direnişle karşılık bulur. İran’da da tam da böyle oldu. İran’daki kadınlar nasıl ki şahı devirdiyse yine bir direnişle mevcut yönetimi yıkmaya çalışıyorlar. Bu başkaldırının sonucunun çok daha büyük olacağını düşünüyorum.”
VAN