İstanbul Teşvikiye Mahallesi’nde tapu tahsisli 13 ev, İBB tarafından otopark için boşaltılmak isteniyor. Zabıtaların tehditlerine maruz kaldıklarını belirten mahalle sakinleri, ‘Topraklarımızı alıp bizi borçlandırmak istiyorlar’ dedi
Servet Karaduman/İstanbul-MA
Başta İstanbul olmak üzere “kentsel dönüşüm” adı altında yapılan yıkımlarla birçok yurttaş mağdur ediliyor. İstanbul Şişli ilçesinde Nişantaşı Teşvikiye’de yer alan Marmara Üniversitesi’nin bitişiğindeki 33 gecekondu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, üstü yeşil alan olmak üzere zemin altına 6 katlı bir otopark yapılacağı gerekçesiyle yıkılmaya başlandı. Belediyenin tebligatından sonra 33 haneden 20’si evlerini boşalttı. Haziran 2018 tarihinde yıkım kararı verilen mahallede tapu sahibi olanlar evlerini satıp giderken, boşaltılan bu evler yıkıldı. Tapu tahsisli 13 ev ise herhangi bir bedel ödenmeden boşaltılmak isteniyor. Bu ev sahiplerine belediye tarafından Seyrantepe’de Dere yolunda bulunan evler taksitle satılmak istense de yıkılan evlerinin karşılığında hiçbir bedel ödenmiyor. Yarım asırdır Nişantaşı Teşvikiye Mahallesi’nde yaşadıklarını söyleyen Yasin Ekinci, “Bizi tapu tahsis belgesi olduğu için evimizden atmaya çalışıyorlar. Bize bu değerli arsanın yerine ücretli olarak Seyrantepe Dere’de oturulmayacak bir daire veriyorlar. Bunu ödeyebilecek gücümüz de yok” dedi. Mağdur edildiklerini dile getiren Ekinci, “Seyrantepe’de bize krediyle verilmek istenen evleri gidip gördük. Çocuklarımız oradan okula nasıl gidip gelecek. Bir otobüs durağı bile yok. Hatta yakında bir bakkal bile yok” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘Bu insanlar nereye gidecek?’
Zabıtaların tehdidine maruz kaldıklarını anlatan Ekinci, “Elektriğinizi, suyunuzu keseceğiz. Evin içinde olsanız dahi tepenize yıkarız” dediklerini aktardı. Evinin karşısındaki gecekonduyu işaret eden Ekinci, “Şurada 8 çocuklu bir aile oturuyor. Bu insanlar nereye gidecek. Şurada da yaşlı hasta bir kadın oturuyor. O kadın o hasta haliyle nereye gidecek? İnsanların yaşadığımız mağduriyeti görmelerini istiyorum. Biz buradan çıkmayacağız demiyoruz. Ama bize hakkımız olanı versinler” diye konuştu.
‘Bu kışta nereye gideceğiz?’
Kendilerine bir ay önce tebliğ geldiğini ve 15 gün içinde evlerinin boşaltılmasını istediğini dile getiren Serpil Köse de, “Biz bir aydır burada mağdur durumdayız. Karda kışta nereye gideceğiz. Kendi evimizi de terk etmek istemiyoruz. Burası 90 yıllık bir mahalle. Ben bu evde doğdum büyüdüm. Komşularımız dahil hiçbirimiz buradan ayrılmak istemiyoruz” dedi. “Psikolojim bozuldu” diyen Köse’nin annesi Hamide Köse, “Kalp ameliyatı oldum. Sağlığımız zaten bozuktu iyice bozuldu. Doktor bana ‘Üzülmeyeceksin, kalbini yormayacaksın’ dedi ama böyle bir durumda imkân var mı?” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
‘Halkı düşünsünler’
İBB’nin kendilerini mağdur ettiğini söyleyen Yaşar Köse ise, “Zamanında ödediğimiz vergiler, toprak parası, tapu tahsis vergilerini yok sayıp bize ait olan toprakları elimizden almaya çalışıyorlar. Bunun karşılığında ise bizi borçlandırmak istiyorlar. Yılların verdiği bir emek bir çabamız ve alın terimiz var” dedi. Hasta annesiyle ilgilenmeye çalıştığını belirten Köse, “Ama gecekondu Mesken Müdürü bunları hiç düşünmüyor, önemsemiyor. Buraları kendi kafasına, zevkine göre imara açıp, kapatıyor. Başkalarına satmaya çalışıyorlar. Bu işin içinde başka bir şeyler var. Bu topraklar bize ait olmasına rağmen bizi bundan haberdar etmiyorlar” sözleriyle tepkisini gösterdi. Kentte kendileri gibi mağdur olan çok insan olduğunun altını çizen Köse, yetkilerin kendi ceplerini değil halkı düşünmesi gerektiğini vurguladı.