Batman’ın Hasankeyf ilçesi tüm ulusal ve uluslararası tepkilere rağmen 12 bin yıllık geçmişiyle birlikte Ilısu Barajı altında bırakılacak. Doğal güzelliği ve zenginliğiyle geçmiş yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan Hasankeyf ilçesi, baraj yapımı dolayısıyla şantiye alanına döndüğü için ziyaretçi akını yok denecek kadar azaldı.
Hasankeyf özellikle tarihi kale ziyaretleri geçmiş yıllarda ziyaretçi akınına uğruyordu. Kalenin ziyareti, 2010 yılında yasaklandı. Batman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün 2009 verilerine göre, kaleye bilet alarak çıkanların sayısı 57 bin 700 kişi. 2008 yılı verilerine göre, Hasankeyf’i en az 500 bin kişi ziyaret ederken, 2009 yılında bu sayı 1 milyonu aştı. Tarihi kaleye çıkışların yasaklandığı 2010 yılında ise beklenen hedef 1.5 milyon iken, yasaklanmanın ardından yıl yıl sayılarda ciddi düşüşler yaşandı. OHAL döneminde Hasankeyf’te yapılan dinamit patlamaları nedeniyle “Hasankeyf yok oldu” algısıyla gelişler azaldı. 2018 yılının sonlarına yaklaşırken Hasankeyf’i son kez görmek isteyenler, bir şantiye ile karşı karşıya kalıyor.
Tarih sular altında kalacak
Almanya’da bir seyahat acentesi işletmecisi olan Seval Coşkun, “Önümüzdeki dönemde Hasankeyf’e gelişlerin artacağını düşünüyoruz, çünkü insanlar yıkılan bu tarihi son kez görmek isteyeceklerdir” dedi. Coşkun, “Bu tarihin sular altında bırakılmak istenmesi üzücü” dedi. Almanya’nın güneyinden ilk kez Hasankeyf’i ve diğer illeri görmek için geldiklerini dile getiren seyahat acentesi işletmecisi Kerim Erdoğmuş ise, Hasankeyf’i bu şekilde görmenin kendisi dahil herkesi üzdüğünü söyledi.İlk diller, dinler ve insanlık adına önemli bir tarihe sahip Hasankeyf’in herkesin görmesini gerektiğini vurgulayan Erdoğmuş, “Bu bölge insanlık tarihi açısından çok önemli bir yere sahip ve sular altında kalmaması gerekiyor. Bu bölgeyi kültür turları çerçevesinde ele alıp gündeme getirmek gerekiyor” diyerek ilçenin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
BATMAN