Kimliksizleştirmeye, asimilasyona karşı direnmenin belgeseli ‘Asadur’ Köln’de gala yaptı
Ermeni soykırımı ardından Müslüman ve Türk olmaya zorlanan Hüsamettin Kurultay’ın yeniden kendi özüyle buluşma hikayesini anlatan ‘Asadur’ belgeselinin galası Köln’de yapıldı
ANF’nin haberine göre Osmanlı döneminde İttihat Terraki’nin yaptığı Ermeni soykırımının ardından Müslüman ve Türk olmaya zorlanan Ermenilerden biri de Malatya doğumlu Hüsamettin Kurultay idi. Hüsamettin Kurultay’ın tekrar kendi Ermeni kimliği ile buluşma hikayesini anlatan ‘Asadur’ belgeseli, galasını yoğun katılımla Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirdi.
İstanbul’da katledilen Ermeni gazeteci, Agos Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i anma kapsamında gerçekleştirilen belgesel galası, TÜDAY, Kulturforum, Rosa Luksemburg Vakfı ve Stimmen der Solidarität (Dayanışma’nın Sesi Derneği) Köln`nün Filmhaus sinemasında yapımcı Adil Demirci’nin açılış konuşması ile başladı.
Yönetmenliğini Mehmet Emin Yıldız, yapımcılığını Onur Güler, Alexis Kalk, Adil Demirci ve Orsola Casagrande’nin, proje geliştiriciliğini Şerif Çiçek’in, Senaryo danışmanlığını Mesut Ethem Kavallı’nın yaptığı belgesel Malatya’nın köylerinde ve merkezinde Ermeni halkının izlerini taşıyan mekanlarda çekildi.
Bir mirasın yenidne keşfi
Asadur’un kişisel anlatımlarıyla belgesel, bastırılmış bir mirasın yeniden keşfinde yaşanan duygusal ve kültürel zorlukları gözler önüne sererken, Ermeni Soykırımı’nın -bugün hâlâ dünya çapında Ermeni kimliğini şekillendiren- kalıcı etkilerine dikkat çekiyor. Elli dakika süren belgesel, izleyicilerden büyük beğeni topladı.
Gösterim sonrası filmin müziğini yapan Devrim Kavalli, “Sarı Gelin” türküsünü söyledi. Ardından Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Sözcü Yardımcısı ve Köln Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Berivan Aymaz da, Hrant Dink’e ve anmalara dikkat çekti. Galanın son bölümünde Dr. Talin Kalataş’ın sunumu ile Alman-Ermeni topluluğu sözcüsü Dr. Raffi Kantian, film ekibinden Mesut Ethem Kavalli ve Alexis Kalk konuşmalar yaptı.
KÖLN