Asgari ücret zammının protesto edildiği eylemlerde, ‘Genel grev, genel direniş bu sefalet dayatmasından kurtulmak için şarttır’ çağrısı yapıldı
Ocak 2025 itibariyle geçerli olacak 22 bin 104 TL’lik asgari ücrete karşı sokaklara çıkan yurttaşlar, “Açlığa mahkûm edildik” diyerek tepki gösterdi.
Adana
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile asgari ücrete yapılan zamma tepki gösterdi.
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Emine Esmer yaptı. Emine Esmer, “Grev işçi sınıfının mücadele silahıdır. Grev, işçi sınıfının üretimden gelen gücünün devreye sokulması demektir. Bugün yaşamak pahalıdır ama ölmek son derece ucuzdur. Hayat pahalı, can ucuzdur. Bu karanlık, bu çaresizlik, bu esaret, kader değildir. İşçi sınıfı, bizzat kendi mücadelesi ile, grevleri ile, her türlü eylemi ile kendi haklarını savunmak zorundadır. Genel grev, genel direniş bu sefalet dayatmasından kurtulmak için şarttır” diye çağrıda bulundu.
Örgütlenme çağrısı
Emine Esmer, “2025 yılında da milyonlarca işçi, milyonlarca aile yine açlıkla sınanacaktır. Bugün bize 22 bin lirayı reva görenler. Üstelik bunu bir lütuf gibi önümüze koyup şükür bekleyenlere karşı, örgütlü mücadele büyütmekten başka seçenek yoktur. Tüm bu saldırılara karşı topyekûn direniş hattını kurmak, genel grev genel direnişi örgütlemek bugün tek çıkış yoldur. Direnişin bütün öznelerini; işçileri, kadınları, öğrencileri, yaşam savunucularını, bu çıkış yoluna omuz vermeye sokaklarda meydanlarda örgütlemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hatay
Hatay’da da TÖP’lüler yaptıkları basın açıklaması ile asgari ücret zammına tepki gösterdi. Antakya Köprübaşı’nda yapılan açıklamada ortak basın metnini Avukat Sezen Ezer okudu. Emekçilerin sefalet ve açlık içinde yaşamaya mahkum edildiğini ifade eden Sezen Sezer, “İnsanca onurluca yaşamak herkesin hakkıdır. Emeğin cumhuriyetini işçi sınıfıyla birlikte kuracağız” dedi.
İzmir
Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), 2025 yılı için açıklanan asgari ücreti protesto etti. Konak İskele önünde yapılan açıklamada, “22.104 TL asgari ücret sefalet ücretidir” pankartı ve “Yaşamak için asgari ücret düzenini yık” ve “Bu asgari ücret sefalet ücretidir” dövizleri taşınırken, “Zam zulüm işte AKP”, “Saraya değil emekçiye bütçe” ve “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atıldı.
Açıklamayı yapan TÖP İzmir İl Sözcüsü Erkan Gökber, “Açıklanan asgari ücret işçileri açlık, yoksulluk yoluyla, ekonomik zorla sermayenin tahakküm ilişkisine tabi kılmaktadır. İktidar ve sermayenin tamamı işçi sınıfına ve emekçi halka yaşamı zindan etmek için tüm koşulları yaratıyor” dedi.
Ankara
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Yüksel Caddesi’nde bir araya gelerek Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüş yapan kitle sık sık “Hükümet istifa” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atarken Sakarya Caddesi Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Asgari değil insanca yaşam 22.104 TL ile patronlar geçinsin” yazılı pankart açılırken çevrede bulunan yurttaşlar da alkışlarla açıklama yapan kitleye destek verdi.
Platform adına açıklamayı yapan Serdar Kibar, asgari ücretin Balıkesir’de işçilerin yanarak öldüğü günde açıklandığı vurgusunu yaparak, “Bizler de buradan sesleniyoruz: yok öyle yağma! Sefalet ücretlerini kabul etmiyor, bizlere sefil bir hayatı reva gören Erdoğan iktidarına karşı mücadele ediyoruz! İnsanca Yaşam ve Güvenceli Çalışma Hakkımızı İstiyoruz! Emeğimizle Yarattığımız Zenginlikten Hakkımızı İstiyoruz! Bizden Çaldıklarınızı Geri Alacağız! Namlusunu emeğimize, yaşamımıza çevirenlere karşı direnişte buluşacağız! Eşitliğin, özgürlüğün, barışın ülkesini kuracağız! Asgari değil, insanca yaşam istiyoruz! Tüm emekçileri mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.
İstanbul
İşçi Emekçi Birliği, “Sefalete mahkum edenlere karşı; İşgal, grev, direniş” şiarıyla Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Emekçinin birliği sermayeyi yenecek”, “Genel grev genel direniş”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.
Açıklamayı yapan Kutay Soybil, asgari ücret belirleme sürecinde işçilere söz hakkı tanınmadığına dikkat çekerek, “Sözde işçileri temsilen görüşmelere katılan TÜRK-İŞ başkanı ve bürokratları işçileri bir kez daha patronların insafına terk etmiştir. Sadece TÜRK-İŞ değil tüm işçi konfederasyonlarının bürokratları milyonlarca insanı ilgilendiren asgari ücret ile ilgili işçi sınıfı lehine tek bir adım atmamıştır. Bir aydır süren bu orta oyununda tüm taraflar sefaletin dayatılmasında anlaşmıştır. Bunun sonucu olarak, yalan makinası TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 45’lerde iken asgari ücrete zam yüzde 30 olmuştur ve şimdi işçilere ‘enflasyona ezdirmedik’ yalanı söylenmektedir” diye konuştu.
‘Mücadeleyi büyütelim’
Tüm hayatı işçi sınıfının yarattığını ve gücünü buradan aldığını belirten Soybil, sözlerine şöyle devam etti: “Öyleyse gücümüzü ortaya koymak, sözümüzü, taleplerimizi ortaklaştırarak büyütmek hiç de zor değil. İşyerlerimizden başlayarak sokaklara, meydanlara işçi sınıfının sözünü taşıyalım! Bizlere açlık ücretini dayatanlara karşı her yol ve araçla direnmek meşrudur ve tek seçeneğimizdir. ‘İşgal, grev, direniş’ şiarıyla hayatın her alanını bir direniş alanına çevirmek, kaderimizi elimize almak mümkün. Metal işçilerinin yasakları tanımayan cüretini, Polonez işçilerinin ısrarını kuşanalım. Çağrımız tüm işçi ve emekçileredir; insanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelelim, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütelim!”
Açıklamanın ardından eylem sloganlarla son buldu.
Kaynak: MA