BM yayımladığı ‘Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma’ raporunda dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) “Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma” adlı bir rapor yayınladı.
Rapora göre, çocukları özgürlüklerinden alıkoymanın bir şiddet türü olarak görülebileceği aktarılırken, göç merkezlerinde ve savaş bölgelerindeki kamplarda tutulan çocukların sayısı artıyor. Raporda, bu sağlık sorunları olan ve engelli çocukların bu koşullardan daha fazla etkilendiği vurgulandı.
35 bin çocuk çatışma bölgesinde
Dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığının açıklandığı rapora göre, bu çocukların 5,4 milyonu çeşitli çocuk kurumlarında, 1,4 milyonu gözaltı merkezlerinde, 330 bin çocuk göç merkezlerinde, 35 bin çocuk çatışma bölgelerinde, 19 bin çocuk aileleriyle birlikte cezaevinde bulunuyor.
Bin 500 çocuğun ulusal güvenlik gerekçesiyle özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda olduğu belirtilen raporda, bu çocukların yüzde 10’dan fazlasının Türkiye’de olduğu kaydedildi.
Çözüm çağrısı
Üye devletlere çocukların gözaltına alınmasını gerektirmeyecek türden çözümler üretmeleri çağrısına da yer verilen raporda, çocukların bu koşullarda tutulmasının, gelişmeleri ve sağlıkları açısından olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkat çekildi. Raporda ayrıca, çocukların istismar riskiyle de karşı karşıya kaldığı belirtildi.
‘Hiçbir çocuk özgürlüğünden mahrum kalmayacak’
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Hiçbir çocuk yasadışı ya da keyfi biçimde özgürlüğünden yoksun bırakılmayacaktır. Bir çocuğun tutuklanması, alıkonulması veya hapsi yasa gereği olacak ve ancak en son başvurulacak bir önlem olarak düşünülüp, uygun olabilecek en kısa süre ile sınırlı tutulacaktır. Özgürlüğünden yoksun bırakılan her çocuğa insancıl biçimde ve insan kişiliğinin özünde bulunan saygınlık ve kendi yaşındaki kişilerin gereksinimleri göz önünde tutularak davranılacaktır. Özgürlüğünden yoksun olan her çocuk, kendi yüksek yararı aksini gerektirmedikçe, özellikle yetişkinlerden ayrı tutulacak ve olağanüstü durumlar dışında ailesi ile yazışma ve görüşme yoluyla ilişki kurma hakkına sahip olacaktır.”
Yunanistan’ın Türkiye sınırında çocukların da aralarında bulunduğu göçmenlerin tutulduğu kamplara değinilen raporda, bu kamplar, “O kadar kötü ki, tamamen insanlık dışı ve onur kırıcı” olarak tanımlandı.
Öte yandan raporun hazırlandığı sırada, tüm üye ülkelere çocukların koşullarıyla ilgili anketler gönderildiği, sadece 92 ülkenin yanıt verdiği belirtildi.
Yanıt vermeyen ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunun ifade edildiği raporda, Türkiye’de Meryem Kütük, Ebru Altıntaş, Ali Tufan, Gülen Güler, Betül Aslan, Nurgül Aytan ve Özgür Kütük tarafından 2018 yılında Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmaya yer verildi. Bu araştırmaya göre, Türkiye’de cezaevinde bulunan 27 çocuk incelenmiş, bu çocukların yüzde 27’sinin uyum bozukluğu, yüzde 12’sinin ayrılık kaygısı bozukluğu, yüzde 8’inin de davranış bozukluğu gösterdiği tespit edilmişti.
19 bin çocuk aileleriyle cezaevinde
Raporda ayrıca dünya çapında 19 bin çocuğun, cezaevindeki ailelerinin yanında kaldığı aktarıldı. Türkiye de 6 yaşa kadar bu uygulamaya izin vererek dünyada yaş sınırını en yüksek tutan ikinci ülke oldu. Türkiye’nin üzerinde yalnızca 7 yaş ile Brezilya yer alıyor. Türkiye ayrıca göçmen çocukların gözaltı merkezlerinde tutulmasıyla ilgili kısıtlamalar getiren ülkeler arasında gösteriliyor.