BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya silah ambargosunu deldiğini söylediği Türkiye, Ürdün ve BAE’ye uyarı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Libya’ya silah ambargosunu delen ülkeleri bundan vazgeçmeleri ve çatışmayı körüklememeleri konusunda uyardı.
BM tarafından daha önce hazırlanan bir raporda Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye’nin bu ambargoyu defaatle deldiği belirtilmişti.
Konsey üyelerinin tamamı bölgedeki çatışmayı artırıcı adımlardan vazgeçilmesini isterken, giderek daha fazla paralı askerin bölgede aktif rol oynamasından duydukları ‘endişeyi’ dillendirdi. Türkiye ve Ürdün’ün BM temsilciliklerinden konuyla ilgili açıklama gelmezken BAE, “Libya yaptırımları ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına sıkı sıkıya bağlı olduklarını ve yükümlülüklerini yerine getirdiklerini” açıkladı. BM uzmanlarına göre, Ürdün ve BAE, Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran General Hafter’e askeri materyal sağlıyor.
Reuters’a göre bu tespitler, bu ay içerisinde yayınlanması beklenen gizli bir raporda yer alıyor. Geçtiğimiz aylar içerisinde Türkiye’nin Libya’ya defalarca ağır askeri malzemeler gönderdiğine dair haberler yayınlandı. 18 Mayıs’ta onlarca zırhlı aracın teslim edildiği tespit edilmiş, görüntüleri yayınlanmıştı. Hafter birlikleri de birçok kez Türk devletine ait insansız hava aracını düşürdüklerini açıklamıştı.
Türkiye ayrıca geçtiğimiz günlerde Trablus merkezli hükümetle askeri işbirliği anlaşması yaptığını duyurdu. Yunanistan geçen hafta bu anlaşmaya tepkisini göstererek, Atina’nın deniz kaynaklarını araştırılması ve kullanılmasını düzenleyen münhasır ekonomik bölgesini ihlal etmesinden endişe ediyor. Yunanistan hükümeti, “gizli” askeri anlaşmanın içeriğinin açıklanmaması halinde Libya’nın Atina’daki büyükelçisini sınır dışı etme tehdidinde bulundu. Anlaşma, Kıbrıs ve Mısır’ı da endişelendiriyor.
DIŞ HABERLER