Rusya ve Çin, Suriye’ye 2014’ten bu yana insani yardım göndermeye olanak sağlayan BMGK kararının yenilenmesini veto etti. BMGK, yıl sonuna kadar yeni bir karar almazsa yardımlar 10 Ocak’ta sona erecek
Rusya ve Çin, Suriye’ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 yılından bu yana olanak sağlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının yenilenmesini veto etti. Yıl sonuna kadar yenilenmesi gereken karar, Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından Rusya ile uzun süren müzakerelerin ardından BM Güvenlik Konseyinde oylamaya sunuldu.
Yardımların gönderildiği sınır kapılarının sayısının azaltılmasını isteyen Rusya, yapılan çeşitli tekliflere rağmen ikna edilemedi ve Çin ile birlikte Suriye’ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 yılından bu yana olanak sağlayan BMGK kararının yenilenmesini veto etti. BMGK kararı yenilenemediği için 10 Ocak’a kadar herhangi bir önlem alınamazsa 2’si Türkiye’den olmak üzere 4 sınır kapısı Suriye’ye insani yardımların girişine kapatılacak.
Yardımlar 4 kapıdan yapılıyordu
Suriye’ye sınır ötesi yardımlar mevcut BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda dört sınır kapısından yapılıyordu ve 2014 yılından beri Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse sınır kapısı, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapıları ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapıları yardımların girişi için kullanılıyordu. Rusya’yı ikna etmek isteyen konseyin diğer üyeleri, Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse sınır kapısının kapatılıp diğer üç kapının yardımlar için kullanılmaya devam etmesini ve kararın 1 yıllığına uzatılmasını teklif etti ancak Rusya ve Çin bu teklifleri de kabul etmedi.
Rusya’nın teklifine de ret
Rusya, konseye getirdiği kendi tasarısında ise hem Ürdün hem de Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapılarının kapatılmasını, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarının açık kalmasını ve bu karar tasarısının ise sadece 6 aylığına uzatılmasını teklif etti. Ancak Rusya’nın karar tasarısı gerekli olan 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.
Yeni karar alınmazsa 10 Ocak’ta duracak
BM Güvenlik Konseyi’nin 2014 yılında ilk kez aldığı, Suriye’ye insani yardımın sınır kapılarından ulaştırılması kararı daha sonraki yıllarda da uzatılmıştı. Suriye’ye insani yardımın komşu ülkelerin sınır kapılarından ulaştırılmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı 10 Ocak tarihinde süresini dolduracak. BM Güvenlik Konseyi bu yıl sonuna kadar yeni bir karar alamazsa 2011 yılından beri ülkede süren iç savaşta sivillere insani yardım gönderilen Türkiye ve Ürdün’ün ikişer sınır kapısı insani yardıma kapatılacak.
BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
NEW YORK