BM İnsan Hakları uzmanları, İran’da gizli bir biçimde infaz edilen Kürt siyasi tutuklu Hedayat Abdollahpour’a ilişkin yaptıkları ortak açıklamada ‘Kanunsuzdur, keyfi infazdır’ tepkisinde bulundu
İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’inde yer alan Oshnavieh adlı askeri bir üste tutulan ve daha sonra 11 Mayıs tarihinde gizli bir biçimde infaz edildiği ortaya çıkan Kürt siyasi tutuklu Hedayat Abdollahpour ile ilgili Birleşmiş Milletler İran İslam Cumhuriyet’indeki insan hakları ile ilgili özel Raportör Javaid Rehman, Yargısız İnfazlara dair Özle Raportör Agnes Callamard, İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Raportör Nils Melzer, BM Zorla Kayıp edilmeye karşı Çalışma Grubu Başkanı Luciano Hazan, Başkan Yardımcısı Tae-Ung Baik, üyeler Bernard Duhaime, Houria Es-Slami, Özel Raportör Fernand de Varennes RP, BM Keyfi Gözaltılara Karşı Çalışma Grubu Başkanı Leigh Toomey Başkan Yardımcısı Elina Steinerte üyeler José Guevara Bermúdez, Seong-Phil Hong ve Sètondji Adjovi yazılı ortak bir basın açıklaması yaptı.
‘Kanunsuzdur, keyfi infazdır’
“Hedayat Abdollahpour’un infazını sert bir dille kınıyoruz” diyen BM İnsan Hakları Uzmanları, açıklamada “Herhangi bir devletin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine aykırı olarak aldığı her türlü ölüm cezası kararı, keyfi infaz ile eşdeğerdir ve dolayısıyla kanunsuzdur. Uygulamanın zorla kaybetmenin ardından ve gizlice gerçekleşmesi ise ek bir ağırlaştırıcı faktördür” ifadeleri kullandı.
İnsan hakları uzmanları, şu ana kadar Hedayat Abdollahpour ile ilgili “yaşıyor” bilgilerinin verildiğini ama 24 Haziran günü yakınlarına sözlü olarak “Sert ve keskin bir nesnenin çarpması sonucu öldü” diye bir bilginin ulaştığına dikkat çekti. Kendilerinin Abdollahpour ile ilgili kaygılarını daha önce de birçok kez Iran devlet yetkililerine bildirdiğini fakat her defasında yanıtsız kaldıklarını belirten BM İnsan Hakları uzmanları, yetkililerin infazla ilgili resmi bir bilgi vermediklerini ve Abdollahpour’un cenazesinin yerinin de açıklanmadığını ifade etti.
Açıklamada, Abdollahpour’un infazının özellikle etnik azınlıkların üyeleri olmak üzere, siyasi mahkumlara yönelik tutuklama, zorla kaybetmeler ve infazlarda sadece bir örnek olduğunu kaydeden BM İnsan Hakları Uzmanları, İran’ın muhalif sesleri şiddetle bastırma çabalarından vazgeçmesi çağrısında bulundular. Uzmanlar ayrıca hükümete Abdollahpour’un cenazesinin ailesine verilmesini istedi.
TAHRAN