Irak’ta ‘Kişisel Statü Kanunu’nda yapılan değişikliğin diğer Arap ülkelerini de etkileyeceğini belirten Mala Jin Sözcüsü Rima Mahmûd, ‘Bu yüzyıl, kadınlara şeriat kanunlarını dayatan iktidarların değil; direnen özgür kadınların yüzyılı olacaktır’ dedi
Irak Parlamentosu’ndaki bazı Şii partiler tarafından Irak Parlamentosu’na sunulan “Kişisel Statü Yasası” 12 Ocak’ta onaylandı. Yasayla birlikte çocuğun vekaleti anneden alındı, yine 9 yaşındaki evliliklerin önünde her hangi bir engel kalmadı. Yasayla birlikte kadınlar ve çocuklar haklarından yoksun bırakıldı. Parlamento da kabul edilen yasa kadınların tepkisine neden oldu.
NuJİNHA’da yer alan haberde Kuzey ve Doğu Suriye Mala Jin Sözcüsü Rima Mahmûd, Irak’ta mevcut kadınların haklarını koruyan yasaların uygulanmadığı gibi, bu yasalarda yapılan değişiklikler ile kadınların mağdur edildiğini söyledi.
İstikrarsızlık nedeni
Kanun’da yapılan değişikliklerin büyük bir hak ihlali olduğunu söyleyen Rima Mahmûd, “Kadınların haklarını güvence altına alan ve toplumda istikrar sağlayan bir çerçeve sunmaktaydı. Bugün bu yasanın değişerek onaylanması, Irak halkının istikrarsızlığına neden olacak. Var olan sorunları katmerleştirerek, derinleştirecek ve kadınlara hak ihlallerine neden olacaktır” dedi.
Devlet aklının ürünü
Değişikliğin çocukların evlendirilmesine neden olacağını vurgulayan Rima Mahmûd, “Kararın onaylanması ile birlikte ahlaki çöküntü yaşanacak. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerinin önü açılacak. Bu durum ciddi tehlikelere neden olacak. Çocukların evlendirilmesi devlet aklının topluma dayattığı kirli bir politikadır” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu’da örnekleri var
Afganistan ve İran’daki uygulamalardan örnek veren Rima Mahmûd, “Taliban’ın aldığı kararlar tüm dünyanın gündemine düştü, İran da yine muti evlilikler, hicap dayatmalarıyla aynı durumu yaşamaktadır. Irak’ta ise kız çocuklarının evlendirilmesinin önünü açan yasaların tek amacı; kadınları sosyolojik, psikolojik olarak parçalamak ve örgütlü zeminini zayıflatmaktır” dedi.
‘Önder Apo’nun perspektifi’
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kadınların yaşamında birçok olumlu değişimi sağladığını söyleyen Rima Mahmûd, “Kuzey ve Doğu Suriye halkları ve kadınları açısından, Önder Apo’nun düşünce felsefesi kadınları yeniden kendileri ile buluşmalarına, irade ve söz hakkı olmalarına neden oldu. Bu felsefe beş bin yıllık egemenlerin tarihini sekteye uğrattı. Başta kadınlar olmak üzere, farklı kimlikten halklar, Önder Apo’nun paradigması ve perspektifleri temelinde daha eşit ve demokratik bir bakış açısıyla örgütleniyor” dedi.
Kadın devrimi heyecan yaratıyor
Rima Mahmûd sözlerini şöyle noktaladı: “Kuzey ve Doğu Suriye’de Kadın devrimi, Ortadoğu’da kadınlara ilham olurken, dünya kadın devrim hareketlerine büyük bir heyecan vermiştir. Bu yüzyıl, kadınlara şeriat kanunlarını dayatan iktidarların değil; el ele verip direnen ve mücadele yürüten özgür kadınların yüzyılı olacaktır.”
KADIN SERVİSİ