İzmir Barosu’nun Roman yurttaşlara ait çadırların yıkılmasına ilişkin hazırladığı raporda, ağır bir insani dramın yaşandığı kaydedildi
İzmir Barosu, Çeşme Belediyesi’nin 16 Haziran’da Alaçatı mevkiindeki Roman yurttaşların yaşadığı çadırları kepçelerle yıkmasına ilişkin rapor hazırladı. Baronun Yönetim Kurulu üyelerinden Deman Güler ve Gamze Karaoğlu ile baronun İnsan Hakları Merkezi üyesi Gizem Metindağ’dan oluşan heyet, 18 Haziran’da olay yerinde yaptıkları inceleme sonucu hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, üç yerleşkede kepçe ve iş makineleri ile yapılan kazılarla bölgenin yaşanılamaz hale getirildiği ve yurttaşların göçe zorlandığı belirtildi. Yurttaşlarla yapılan görüşmeler ve alandaki gözlemlerin 31 madde altında toparlandığı raporda, şunlar kaydedildi:
“Gördüğümüz manzara son yıllarda kentimizde karşılaşılan en ağır insani dramlardan birini yansıtmaktadır. Bölgedeki Romanların tahliyesine dair işlemler ulusal ve evrensel ilkelere aykırı olarak işletilmiştir. Özellikle kamu arazisi üzerinde yaşamakta olan Romanlara dair AİHM, Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesi ve BM Ekonomik ve Kültürel Haklar Komitesi kararları bir arada okunduğunda Çeşme Belediyesi’nin müdahalesinin başta ‘Romanların ihtiyaçlarının ve farklı yaşam tarzlarının, hem idari düzenlemeler hem de somut uygulamalar bakımından özellikle dikkate alınması gerektiği ilkesine’, ‘tahliyelerde sağlanması gereken hukuki korumanın, tahliyeye alternatif bir çözüm konusunda taraflara danışma yükümlülüğüne, tahliyelerin insanların evsiz kalması veya insan hakları ihlalleri riskine açık bir konumda bırakılması ile sonuçlanmaması prensibine’ aykırı olduğu açıktır.”
‘Çocuklar aç kaldı’
Bölgede yaşayan Roman yurttaşların özel yaşam, aile yaşamı ve konuta saygı hakkının ihlal edildiği belirtilen raporda, ayrımcılık yasağına aykırı fiiller işlendiği, aşağılayıcı muamele yasağının çiğnendiği, Romanlara yönelik fiziksel ve sözel şiddet kullanıldığı ifade edildi. Yerel yönetim tarafından Romanlara hiçbir alternatif çözüm imkanı önerilmediği vurgulanan raporda, “Sivil toplumun sürece katılımının sağlanamadığı, temel yaklaşımın Romanların bölgeden uzaklaştırılması üzerine inşa edildiği anlaşılmaktadır” ifadesine yer verildi.
Raporda, müdahale sonrası oluşan tabloya da işaret edilerek, “Alanda yaşayan bebeklerin her türlü temel hijyen koşullarından uzak yaşamak zorunda olduğu, giysilerinin eski ve kirli bulunduğu, altlarının çıplak olduğu, bebeklerin gıda, biberon ve bebek bezi ihtiyacının had safhada olduğu” tespitlerine yer verildi.
Raporda, devamla şu ifadelere yer verildi: “Heyetin konuştuğu Roman yurttaşlardan birinin bebeğinin tek biberonu olduğunu, bunu da yıkımda kaybetti. Çeşme Belediyesi’nin yerleşim yerlerini yıkması ve alanı tahrip etmesi sonrası bölgedeki çocukların cam kırıkları ve paslı metal hurdalar üzerinde oynamalarının büyük bir sağlık riski yaratıyor. Alanda bulunan çocukların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce gönderilen yemek aracına koşturdukları gözlemlenmiş, aileleri ile yapılan görüşmede çocukların sabahtan beri aç olduğu bilgisine ulaşılmıştır.”
İZMİR