Ankara, S-400 nedeniyle Washington ile kriz yaşarken Rusya, Türkiye ile 2020’de S-400’lerin tedariki konusunda yeni bir anlaşma imzalamayı planladıklarını bildirdi. Çavuşoğlu da ‘S-400’leri kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok’ açıklaması yaptı
Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için ABD ile kriz yaşarken konuya ilişkin Moskova’dan dikkat çekici bir açıklama geldi. RIA haber ajansının haberine göre Rus silah üreticisi Rosoboronexport firmasının CEO’su Aleksander Mikheyev, Rusya’nın Türkiye ile gelecek yılın ilk yarısında yeni bir S-400 tedarik sözleşmesi imzalamayı planladığını söyledi. Mikheyev “Önümüzdeki yılın ilk yarısında sözleşme imzalamayı umuyoruz” dedi.
Akar’dan test sorusuna yanıt
Dün medyada Ankara’daki Mürted Hava Üssü’nde bulunan S-400 hava savunma sisteminin testlerine başlandığı haberi yer almıştı. S-400 sistemi ile uçaklar arasındaki radar bağlantısının test edildiği, bu kapsamda F-16 uçakları ile bazı hava araçlarının yüksek ve alçak irtifada uçuş yaptığı belirtildi.
Meclis’te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir gazetecinin “Dün Ankara’da S-400’ün denemeleri mi yapıldı?” sorusunu yanıtladı. S-400 tedariğinin bir süreç olduğunu dile getiren Akar, “Bu süreç çerçevesinde yapılacak faaliyetler vardır. O yüzden bunlar da planlandığı şekilde icra edilmektedir. Yeni ve farklı bir şey yok. Dolayısıyla çalışmalarımız planlandığı şekilde devam ediyor. Bu sürecin tamamlanması için herkes elinden gelen gayreti gösteriyor. Planlandığı gibi faaliyetlerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu: S-400 kullanmayacağız diye bir tahhüt yok
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Meclis’te gazetecilerin sorularını cevapladı. Ankara’da S-400’lerin testlerinin yapıldığı hatırlatılarak, konuya ilişkin ABD’den gelen açıklamalarla ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, “S-400’leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok. Hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğu için aldık” diye konuştu.
İtalyanların, SAMP-T sistemini geri çekmeye başladığını söyleyen Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “2013’te Amerikalılar, Hollandalılar ve Almanlar, sınırımızdaki Patriot bataryalarını çekmişti. İspanyollar uzattılar. Hava savunma sistemi olarak şu anda tek bir batarya var. Biz ihtiyacımız olduğu için aldık bunu. Kutuda tutmak için hava savunma sistemi mi alınır?”
ABD, sık sık Türkiye’den S-400’leri aktifleştirmemesini, aksi takdirde CAATSA kapsamındaki yaptırımların devreye gireceğini belirtiyor.
DIŞ HABERLER